Artica Sound - ahol az "elektro-punk-akusztik találkozik a költészettel.”

A 2017-ben alakult együttes komplex hangzásával és erőteljes szövegvilágával folytatja a megkezdett zenei utazást Eső c. lemezén. A nem mindennapi stílusról, a vírushelyzetről és a zenéről beszélgettünk Leoo-val, a zenekar frontemberével.

Nagyon egyedi, amit csináltok, hogyan jellemeznéd a stílusotokat?
Elektro-akusztik cyberpunk az, amit jelenleg képviselünk, de ez változhat. A lényeg a dallamos és kemény zenék vegyítése sok-sok elektronikával. Tudatosan törekszünk a minél változatosabb hangzásra, szeretünk kísérletezni addig a pontig, amíg a közönség számára is érthető marad a zenénk.

Mindemellett kifejezetten szöveg centrikus zenekar vagytok
Pontosan! A szövegeket én írom zen állapotban, mert letisztult és őszinte gondolatokat szeretnék megosztani másokkal. Emellett jelent már meg versfeldolgozásunk is, eddig József Attila és Nagy László került a célkeresztbe, de lesz folytatása. A téma mindig ott hever előttünk, csak le kell érte hajolni. Mindig olyan dolgokról éneklek, ami fontos számomra, számunkra, nem jellemző ránk a felszínes, megjátszós szövegvilág. Azt kutatom, ami felemel, elgondolkodtat. Szerencsére van jó példa erre a hazai sztárzenekarok között is, pl. Ákos, Kowalsky...

Nemrég jelent meg a második EP-tek Eső címmel. Miről szól a címadó dal?
A dal a túlélésről, a reményről és a megtisztulásról szól. Az Eső eredetije egy blues-rock dal volt, amit a legutóbbi válság idején írtam évekkel ezelőtt. Nagyon depi és kilátástalan idők voltak, de szerencsére sikerült mindent túlélni, talpra állni. Azt hiszem, ezzel így volt a magyarok jelentős része akkoriban...

Nagyon megszerettük ezt a számot, így megtartottuk, és feldolgoztuk a jelenlegi stílusunkban. Az egyik legerősebb dalunk, ezért is lett az új albumunk címadója.

Mennyit formálódott a hangzásotok az elmúlt években?
2017-ben álltunk össze a mai formánkban, és azóta folyamatosan csiszolódunk. Az új lemezen egyrészt folytatjuk a megkezdett utat, de egyben tovább is lépünk. Az Eső EP dallamosabb, soul-osabb lett, de azért van rajta zúzós elektromettál is mint pl. a Viking című darab.

Legutóbbi klipetek az albumon is megtalálható Hiányzik valami című dalhoz készült. Melyik lesz a következő?
Az új dalok közül a Karma és az Álom a legvalószínűbb, de még agyalunk rajta. Mindkettő fontos üzenetet hordoz, érdemes lesz videóban is megmutatni a közönségnek.

Ha nem zenéltek, mivel telnek a mindennapjaitok? Zenekari tag nálatok Varga Rókus színész, kultikus szinkronhang is…
Rókus színész és rengeteget melózik szinkronban. Ő dobol, cajonozik, és ötleteivel sokat segít a dalok hangszerelésében is. Richárd zeneszerző, DJ, és nagyszerű szerzőtárs. László, aki bassgitározik az Artica-ban, profi hangmérnök, sok sztárbanda lemezét keverte az elmúlt két évtized során. Én építész vagyok, a házak tervezése nagyon hasonló a komponáláshoz, mind a kettő alkotó tevékenység, amit csakis ’flow’-ban lehet és érdemes csinálni.

Szerinted lesz valami pozitív tanulsága a vírus helyzetnek?
Él bennem a remény, hogy a történtek hatására, apró változások elindultak az emberekben, de ez szerintem hosszú folyamat. Nem hiszem, hogy lényegi változás lesz a dolgok menetében, az emberek belefáradtak a vírushelyzetbe az egész világon, szeretnék ott folytatni az életüket, ahol abbahagyták.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)