Anima Musicae – értékes és igényes zeneművek – bensőséges hangulat

A népszerű kamarazenekar a koncertszezon elindulásával folyamatosan valami új és egyedi dologgal kísérletezik. Így jött létre – a jövő évadra is átnyúló – Hegedű mesterei - október 14-én MOM - bérletes koncertsorozat. Ennek apropóján és magáról a zenekarról is beszélgettünk G. Horváth László művészeti vezetővel.

Hogyan alakult meg a zenekar és mi volt a célkitűzés? Miért pont Anima Musicae lett a nevetek?
Egy régi belső igény volt a legfontosabb tényező a zenekar megalakulásában. Nagyon sok muzsikus társammal felismertük, hogy a zenével való foglalkozásunkban közös a motivációnk. Szerettünk volna minél többet közösségben zenélni természetesen amilyen profi módon lehetett. Akkoriban a Zeneakadémián nem volt kamarazenekari munkára lehetőség, így ha ilyen formációban megírt darabokat szerettünk volna játszani azt lényegében magunknak kellett megszervezni. Nagyon fontos pillanat volt, amikor barátaimmal a későbbi Anima Musicae Kamarazenekar magjával találkoztunk Rolla Jánossal és rajta keresztül a kamarazenekar csodálatos világával. Gondolat - gondolatot, szó szót követett, míg végül egy jó alapos előkészület után 2010 februárjában egy kis csapattal összegyűltünk és elkezdtünk próbálni.

A rengeteg célkitűzés mellett talán mindannyiunk számára az volt a legfontosabb, hogy egy jó közösségben kitartó munkával a lehető legszebben próbáljuk meg átengedni a saját hangszeres tudásunkon keresztül a zeneszerző szándékát. Szerettünk és a mai napig szeretünk, együtt zenélni természetesen mindig vannak aktuális célok, de a kezdettől fogva az együttes lényegéhez hozzátartozik , hogy koncertjeinken lehetőleg minél többször megpróbáljunk olyan alkotói pillanatokat teremteni, ami megmarad bennünk, és ami a közönség számára is emlékezetes marad. Tulajdonképpen amikor lélekkel zenél valaki akkor az utolsó porcikájáig átadja magát a zenének a csapat közös vivő erejének és valami megfoghatatlan történik ami számunkra a Zene lelkét jelképezi. Így tulajdonképpen a zenekar célja és a neve nagyon szorosan összefűződik a névválasztásunkkal egyúttal a zenekar célját is jelöljük.

A zenekar műsoraiban illetve előadásaiban mennyire kapnak szerepet a magyar szerzemények?
Természetesen előszeretettel választunk régebbi és új magyar műveket, de a műsorválasztás során általában nem elsődleges szempont, hogy a szerző milyen nemzethez tartozik. A kortárs művek kapcsán érezhető talán leginkább a túlnyomóan magyar darabok bemutatása. Egyrészről fontos nekünk, hogy a fiatal magyar zeneszerzőket támogassuk azzal, hogy minél gyakrabban tűzünk műsorra mai magyar műveket. Másrészről nagyon sok mű készül a zenekar számára melyek legfőképp magyar szerzőktől származnak.

A hegedű mesterei koncertsorozat közreműködőit és szólistáit hogyan "választottátok" ki?
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a magyar komolyzenei életben ennyi szuper tehetség van és szólistáink világszínvonalban is meghatározó szereplők. Egy ilyen típusú sorozatnál a nehézséget leginkább az okozta, hogy a 4 koncertben megállapodott sorozatba melyik 4 hegedűs hívjuk meg. Baráti Kristóf és Szabadi Vilmos hegedűművészekkel a kapcsolat elég régi így egyértelmű volt, hogy őket kérjük fel. Kelemen Barnabással az együttes megalakulása óta szeretne együttműködni és nagyon nagy öröm, hogy ez az első közös találkozás ezen sorozat keretin belül jöhet létre. Pusker Júlia talán az egyik legnagyobb magyar reménység vele is többször játszottunk együtt és biztosnak tekintjük, hogy bár ő még karrierje kezdetén van rá is olyan fényes jövő vár, mint a már világ szinten befutott szólistáinkra.

A fiatal generációknál mennyire van létjogosultsága manapság a klasszikus zenének?
Azt gondolom, hogy a klasszikus zene értékei időtállóak és korosztálytól függetlenül mindenkihez szólhatnak. Az, hogy ezek az értékek a mai fiatalság számára is fontosak bizonyítja például zenekarunk megalakulása és töretlen fejlődése. Koncertjeinken szép számmal látunk mindig fiatal érdeklődőket, akik számára igazi kikapcsolódást jelent a komolyzene. Nyilvánvaló, hogy vannak olyan populárisabb szabadidős tevékenységi lehetőségek melyeket a fiatalok többször választanak komolyzenei koncert helyett de ezt nem gondolom problémának sosem az az igazi értékmérő, hogy mennyien foglalkoznak valamivel és a komolyzenének nem is a nagy tömegekre kell hatnia. Ez egy olyan műfaj ahol egyfajta bensőséges hangulat megteremtése a cél ezt pedig azért sosem a nagy tömegekkel lehet elérni.

A hegedű mesterei koncert után - mellett, hol találkozhatunk az Anima Musicae tagjaival?
Az Anima Musicae Kamarazenekar ebben az évadban is fellép Budapest jelentősebb koncerttermeiben így a Zeneakadémián, az Óbudai Társaskörben a Nádor Teremben vagy éppen a Budapest Music Centerben jelen lesz vidéki nagy városokban és külföldi meghívásoknak is eleget tesz. Az Igazi Anima kedvelőknek minden hétre jut egy-egy koncert. A zenekar erőssége, hogy a klasszikus zenén belül minden területen otthonosan mozog így a barokktól a holnapi nap zenéjéig minden megtalálható a programjainkban. Tájékozódni elsősorban honlapunkról lehet ahol biztosan talál minden korosztály számára érdekes programot. mi azt tudjuk biztosítani, hogy minden előadásunkra úgy készülünk, hogy megszólalhasson az Anima Musicae vagyis a Zene Lelke.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)