10 dal – Egy nő – beszélgetés Szűcs Gabival

Szűcs Gabi teljes erőbedobással készül a január 10-ei lemezbemutató koncertjére, miközben az év utolsó napján és január elején részt vesz egykori együttese, a 20 év után újra összeálló Cotton Club Singers országjáró fellépésein. A swingirálynőnek becézett énekessel beszélgettünk koncertjeiről és új albumáról, a Tűsarkú Lépteimről.

Kék kardigán és neszek, örömtánc és valami vadság, Cannes és felejtés… tűsarok itt, tűsarok, ott, tűsarok emitt … Miért ez lett az új lemezed címe?
Az album a tűsarkú cipőkkel a nőiség szimbóluma. A büszkeség, méltóság és nőiesség együtteséről szól a tíz dal, melyek mindegyike egy-egy önálló történet. Megtalálod itt a Dolce Vita életérzést, akárcsak a dekadens, retró olasz-francia világot egyaránt. Mindezt természetesen magyarul. Kíváncsi vagyok, hogy reagálnak majd az emberek, elfogadják-e, vagy sem. Valódi nagy kaland az, amikor magyar nyelven, Neked írnak, és Rólad szól a dal. A szövegeket nem én találom ki, de rólam szólnak. Csak akkor tudok azonosulni velük, ha hitelesek a számomra.

Melyik a kedvenc számod az albumodról?
Ez hangulatfüggő. Van úgy, hogy melankolikusabb passzban vagyok, és andalító zenére vágyom, máskor meg épp a lüktető swingre áhítozom. Bevallom őszintén, hogy kétnaponta új kedvencem van. Most épp a Cannes, és a Tűsarkú Lépteim a nyerő. No meg az Úgysem Felejtesz El, az Eurovíziós Dalfesztiválra beválasztott szám.

Hogy kerültél be A DAL-ba?
Három számmal neveztem a versenyre. Az Úgysem Felejtesz El nótát azért, mert éreztem, hogy fülbemászó dallama miatt eléggé sikergyanús. A Valami Vadság egy rockabillys szám, az Egy szál gitáros pedig a „pihenjünk meg egy kicsit” hangulatot idézi. Végül aztán az Úgysem felejtesz el maradt …

Melyik áll hozzád közelebb: a zene vagy a színház?
Szenvedélyesen rajongok a színházért, és a színpadi múltam sokat segített abban, hogy ma hogyan viszonyulok a koncertjeimhez, hogyan kommunikálok a színpadon, miként viselkedem a közönséggel. Talán a legfontosabb, amire a színházi előéletem megtanított, az a rutin. Hogy a kis klubos, 80 fős fellépéstől kezdve az Arénában szervezett koncertig akár 7000 ember előtt úgy tudjak fellépni, hogy mindenki elégedett legyen. Amikor egyedül vagy a színpadon, akkor minden felelősség a tied, egyedül viszed el a balhét. Óriási kaland ez, különleges utazás, és ez az egész rólad szól…

Mire számíthatnak rajongóid a január 10-i lemezbemutató koncerteden?
Az Átrium Filmszínházas előadás egészen különleges, a 60-as éveket idéző, pattogatott kukoricás és vattacukros koncert lesz, akár ha egy Tarantino filmbe csöppentünk volna. Egyszerre lesz nőcis és fiúknak is való, fergeteges buli. Fantasztikus zenekar kísér majd, és persze ott lesz a két csodás vokálos lány. Hangulatos időutazást varázsolunk a színpadra, háttérvetítéssel, zabolátlan őrültködéssel. Aki kedveli a retrót, nagyon fogja élvezni!

GX

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)