Világrekordok az italkultúrában

Az emberiség régóta rajong az italokért, ami már csak abból is látszik, hogy az évszázadok során számtalan különleges rekord született velük kapcsolatban. Most bemutatunk néhányat ezek közül!

A legrégebbi borászat

A világ legrégebbi borászatának maradványai a mai Örményország területén találhatók, és mintegy 6 ezer évesek. Az ősi borkészítő edényeket a Kaukázus-hegységben elterülő Areni-1 nevű régészeti lelőhelyen találták meg, ezért biztosak lehetünk benne, hogy már ebben a történelmi korban közkedvelt volt a bor.

A legdrágább koktél

Sokáig a londoni Salvatore at Playboy bárban készített "Salvatore's Legacy" nevű koktél volt a világ legdrágább itala: egyetlen pohár belőle nem ke-vesebb, mint 8 ezer fontba került. De mi tornázta fel ennyire az árát? Nem más, mint egy patinás összetevő, a 1788-ból származó Clos de Griffier Vieux konyak.

A legnagyobb koktélparti

A világ legnagyobb koktélpartijának rekordját máig egy 2015-ös, népszerű kínai sörfesztivál tartja. Itt nem kevesebb, mint 137 bartender kevert-kavart 104,5 tonna sört egyetlen, hatalmas tartályban.

A legnagyobb koktélshaker

A világ legnagyobb koktélsékerét az Egyesült Királyságban, a Be At One koktélbárban vették használatba. Az alkalmatosság mérete meghaladta a 2,4 métert, de meglepő módon még így is meg tudták rázni: egy hatalmas Cosmopolitan koktélt készítettek el benne 2017-ben.

A legmagasabb pohártorony

A legmagasabb pohártornyot 2017-ben építették meg egy olasz bárban. Hogy mi motiválja őket erre, nem tudhatjuk, de annyi biztos, hogy össze-sen 13.139 pohárból állt, és magassága meghaladta a 2,7 métert.

A legnagyobb borospalack

Az eddigi legnagyobb borospalackot az ismert kaliforniai borvidéken, Napa Valley-ben készítették el 2008-ban. Ez a 4,5 méter magas palack mintegy 2950 liter bort tartalmazott.

A legnagyobb whisky gyűjtemény

A skót Richard Gooding hihetetlenül gazdag whisky gyűjteményt hagyott hátra a halála után, amely több mint 3900 palackot tartalmazott. A gyűjteményt 2019-ben a Bonhams aukciósház árverezte el mintegy 4,2 millió dollárért.

A legnagyobb sörkóstoló egy helyen

Talán más rendezvények meghaladták ezt a rekordot a történelem során, a Guinness mindenesetre egy 2017-os adatot tart számon: a brasíliai "Expobrasília" rendezvényen tartottak rekordkísérletet, ahol nem kevesebb, mint 767 fő kóstolt sört egyidejűleg.

Ckkünk a Férfi magazin és a Hatnet portál szerkesztőségének segítségével készült.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)