Verslábak humortopánban – 100 éve született Romhányi József!

Sziporkázó szellemesség, hihetetlen nyelvi lelemény és összetéveszthetetlen zeneiség jellemezte munkáit. Szinte nincs ma olyan magyar felnőtt, aki ne mosolyodna el, ha szóba kerül Máris szomszéd, a két kőkorszaki szaki, Mekk Elek, az ezermester, és Bubó doktor, aki mindig hihetetlen bölcsességekkel zárta rendeléseit. 100 éve született Romhányi József, a költő, aki rímben nem ismert tréfát.

Bár a legtöbben rajzfilmjeiről ismerik, Romhányi József eredetileg zenésznek tanult, és igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul.
Zenei tanulmányai és nyelvismerete hasznára vált későbbi munkája során, hiszen számos operát és operettet, sőt, az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is ő fordította. A II. világháború utolsó évében került orosz hadifogságba, melyet vélhetően már akkor is sziporkázó humorának és zenei tehetségének köszönhetően élt. Hazatérése után kezdett lapokban publikálni, Várkonyi Zoltán filmrendezőnek köszönhetően pedig hamarosan megjelenhettek a színpadon a Szamárfül című kötetben olvasható humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedő állatversek.

Az emlékév keretében a hallhatatlan kötet most a POKET gondozásában, zsebkönyv formájában is megjelenik az automatákban országszerte és a www.poketonline.hu oldalon.

Romhányi hatalmas elkötelezettséggel és szorgalommal dolgozott, inkább volt művész, mint vezető típus, széleskörű műveltséggel rendelkezett, s bár műveiről először mindenkinek a gyermeki játékosság és a páratlan szórakoztató élmény jut eszébe, azok tartalmukban sem voltak felületesek. Alkotásait ugyanúgy élvezettel olvassák ma is gyerekek és felnőttek, társadalomkritikája, karakterparódiái több rétegűek, intelligens humorral keretezettek.

A nyelvi humorra különösen nyitott magyar közönség körében Romhányi bámulatos népszerűségre tett szert, és valószínűleg a mai napig nincs Magyarországon olyan iskolai szavalóverseny, ahol legalább egy Romhányi mű nem kerülne a színre osztatlan sikert aratva. A vers olyan teret nyit a páratlanul dallamos magyar nyelv előtt, amit a zeneileg képzett Romhányi avatott kézzel, hihetetlen érzékkel tudott felhasználni. Ennek a virtuózitásnak a 21. században abszolút helye és értéke van, ezért Romhányi József művei igazi örökzöldek maradnak még sok-sok időn át.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)