Történelmi kirándulás a londoni metró alatt!

A nem mindennapi Hidden London kiállításon lehetőséget kapunk egy használaton kívüli metróállomás világának felfedezésére, és megismerhetjük, hogy mi rejlik a forgalmas londoni utcák alatt. Az alagúthálózat ezen - „elfelejtett” - részeinek hihetetlen történetei vannak, amely például Nagy-Britannia háborújáról mesélnek. Mindezek mellett a London Transport múzeum sok egyéb tárlattal is várja a történelem és a közlekedés szerelmeseit.

Megtudhatjuk azt is, hogy Winston Churchill milyen bombabiztos földalatti rejtekhelyen tanácskozott a második világháború alatt.
Az első és a második világháború idején a metróállomások biztonságos menedéket biztosítottak a bombázások ellen. A második világháború elején a föld alatti “hálózaton” eredetileg betiltották a menekülést, de mivel a főváros szinte folyamatos légi támadás alatt állt, a londoniak a metróállomásokra menekültek a biztonságot keresve, majd később a korábbi politikát megváltoztatták. Eredeti menedékjegyek, a légi roham veszélyeire figyelmeztető hirdetési plakátok, valamint egy 1941-es grafikon is található a kiállításon, amely bemutatja, hogy a fertőző betegségek hogyan terjedhetnek, megmutatják a mai látogatóknak a föld alatti élet rideg valóságát a háború ezen időszakában.

Film és a valóság a londoni metróban

A metro, vagy más néven “tube” az 1920-as évek óta meghatározó forgatási helyszínt biztosít a filmkészítők számára, és ma is igen népszerű. Annak ellenére, hogy a Charing Cross metróállomás nagy részét napi rendszerességgel több ezer utas használja, a Skyfall (2012) c. Bond film különféle jeleneteket a metróállomás használaton kívüli szakaszaiban forgatták. A filmrajongóknak igazi csemege lehet a V, mint vérbosszú c. film plakátja és fotói, amelyet egy használaton kívüli Aldwych-i állomáson forgattak. Az említett két mozi mellett a tárlat még számos – a metróban – forgatott filmről is tudósít.

A London Transport múzeum a Covent Garden szívében található, lenyűgöző kiállításokkal mutatja be a közlekedés és a modern London, a kultúra és a társadalom növekedése közötti erős kapcsolatot 1800 óta. A történelmi járművek, a világhírű plakátok és a múzeum rendkívüli gyűjteményének legjobb tárgyai “mesélnek” a város dicső múltjáról és a közlekedés fejlődéséről. Mindezek mellett a múzeum egy jótékonysági szervezet és a világ egyik vezető városi közlekedési múzeuma, és mindenki számára lehetővé teszi, hogy megértse és élvezze londoni utazását és a város történetét.

A London rejtett “kincseit” bemutató kiállítást a gyermekek ingyen tekinthetik meg. A tárlat 2021 januárjáig – naponta 10-től 18 óráig – várja az érdekességekre és különlegességekre vágyókat.

A múzeum megközelítése:
metró: Covent Garden, Leicester Square, Charing Cross, Holborn és Embankment állomások,
vonat: Charing Cross és Waterloo állomások,
hajó: Embankment vagy Westminster kikötő,
busz: Strand vagy Aldwych állomások,

Jegyvásárlás és rövid bemutató a kiállításról: https://www.ltmuseum.co.uk/hiddenlondonpreview

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)