Mit illik felvenni a különféle társadalmi eseményekre?

A társadalmi eseményeknek sokféle típusa létezik, és mindegyikre más-más szabályok vonatkoznak. Egy elegáns bál, egy jól szervezett születésnap, egy kellemes üzleti ebéd vagy egy laza sportesemény számos élményt tartogat a résztvevők számára, de csak ha minden tekintetben jól érezzük magunkat a bőrünkben. Alkalomhoz és a helyszínhez való alkalmazkodás igen fontos része az öltözködésnek. Íme néhány általános irányelv ezzel kapcsolatban.

Mit illik felvenni formális eseményekre?

Ezek jelentik az elegancia legmagasabb fokát, vagyis, ha ilyen rendezvényre van meghívója, a legjobb formáját kell hoznia. Ide sorolandók például a bálok, a gálák, bankettet vagy éppen a díjátadók, amelyek kifejezetten elegáns öltözéket kívánnak meg. A férfiaknak az öltönyökön túl a szmoking az egyik legformálisabb öltözék, amelyet általában díjátadókra, bálokra és más elegáns eseményekre illik felölteni. Ezt az öltözéket fekete vagy sötétkék színben lehet választani, és általában tartalmazza a zakót, a nadrágot, a fehér inget, a fekete színű nyakkendőt és mellényt, valamint fényes cipőket.
Amennyiben ez túl formálisnak tűnik az adott rendezvényhez, érdemes az öltöny mellett letennie a voksát. Mindenképpen válasszon sötét színű darabot, fehér vagy világos inget, hozzáillő nyakkendőt és cipőt. Ne feledkezzen meg az olyan apró részletekről, mint például a zsebkendő a zakó zsebében, a mandzsettagombok vagy az öltöny színéhez illeszkedő öv.
A hölgyek esetében az estélyi ruha a legalkalmasabb választás formális eseményekre. Válasszon elegáns, hosszú ruhát, amely megfelel a helyszín és az alkalom stílusának. Fontos kiegészítők az a magassarkú cipők, a stílusos ékszerek, valamint a szetthez passzoló táska.

Amellett természetesen, hogy az öltözéknek meg kell felelni az esemény jellegének, lényeges szempont a kényelem is, hiszen egy nem komfortos szettben nem tudja jól érezni magát az este folyamán.

Szemi-formális események

Az ilyen jellegű események közé tartoznak például az esküvők, a munkahelyi vacsorák vagy az ünnepi fogadások. A szemi-formális dresszkód általában rugalmasabb és kevésbé kötött, mint a teljesen formális események esetében, de mégis ünnepélyes és elegáns megjelenést követel meg.
Az urak esetében egy jól illeszkedő öltöny mindig jó választás lehet. Válasszon olyat, amely sötét színű és klasszikus fazonú, például fekete, sötétszürke vagy sötétkék. Az öltönyön kívül az ing árnyalatára is érdemes figyelni, a fehér vagy világos színű ing lesz a megfelelő. Ehhez válasszon elegáns cipőt, amely passzol az összeállított szett színéhez.
A hölgyek esetében az alkalmi ruha vagy nadrágkosztüm lehet a tökéletes. Lehetőség szerint kerülje a casual stílusokat. Különböző kiegészítőkkel viszont garantáltan feldobhatja az összhatást, például elegáns ékszerekkel, táskával, valamint magassarkú cipővel.

Fontos megjegyezni, hogy a szemi-formális öltözködés bár sok rugalmasságot enged, figyeljen arra, hogy az öltözéke megfeleljen az esemény hangulatának és jellegének, ugyanakkor komfortos is legyen.

Informális, de fontos események

Ide sorolhatók például a születésnapi bulik, a baráti találkozók, valamint az üzleti ebédek is. Ilyenkor az öltözködés az elegancia és az lazaság egyensúlyának megtalálására épül. Legyen kellően formálisnak ahhoz, hogy megadja a módját, de egyúttal kényelmes és valamennyire laza. Egy férfinak tökéletes választás egy sportosabb öltöny vagy zakó – akár farmernadrággal is. Itt szóba jöhetnek a világosabb színek is, az ing pedig nem csupán egyszínű, hanem mintás is lehet. A nadrág harmonizáljon az öltöny színével. Válasszon olyan lábbelit, amely illik a szett színéhez és stílusához.

A hölgyek választhatnak egy elegáns nadrágkosztümöt vagy egy könnyedebb anyagú, de kifinomult stílusú ruhát, amelyek megfelelő kiegészítőkkel, sminkkel és frizurával ideális megjelenést biztosítanak.

Laza baráti találkozó vagy családi összejövetel

Egy kellemes, kötöttségektől mentes családi vagy baráti programra tökéletes egy laza, stílusos és informális öltözék. Az urak bátran választhatnak pólót vagy inget, amely kényelmes és légáteresztő anyagból készült. Lehetőség van a sima, egyszínű felsők vagy a könnyű mintás darabok viselésére is. Ehhez egy kényelmes farmer, chino nadrág vagy rövidnadrág tökéletesen passzol, kiegészítve egy stílusos sneakerrel vagy vászoncipővel. A divatos öv, stílusos karóra vagy egy baseball sapka feldobhatja az öltözékét és személyes stílust is tükrözheti.

A hölgyeknek telitalálat lehet egy kényelmes póló vagy laza szabású blúz, amihez ugyanúgy viselhet kényelmes farmernadrágot, chino nadrágot, rövidnadrágot vagy laza szabású szoknyát. Ehhez jó választás egy kényelmes lábbeli, például sneaker, balerinacipő vagy könnyű saru, amely jól passzol az öltözékhez. Mindehhez egy divatos nyaklánc, karkötő vagy napszemüveg feldobhatja az öltözéket.

A laza baráti találkozókhoz való öltözködés lehetőséget ad arra, hogy kifejezze saját stílusát és kényelmesen érezze magát a társaságban.

Sportesemények

Ide sorolandók a különböző sportmérkőzések, edzőversenyek. Az ilyen események általában kényelmes és sportos stílust követelnek meg, ugyanakkor fontos figyelembe venni az adott sportágat, az időjárást és az esemény jellegét is. A férfiak bátran választhatnak pólót vagy inget, elfogadottak a csapat színeivel vagy logójával ellátott mezek is. Jöhet mellé a farmernadrág vagy rövidnadrág, amely lehetővé teszi a szabad mozgást és kényelmes viseletet biztosít. Mindehhez tökéletesen illik a sportos lábbeli, például edzőcipő vagy tornacipő, amely kényelmes és stílusos egyben.

A női öltözékbe egy ilyen eseményen bőven belefér egy kényelmes és légáteresztő anyagú póló vagy top. Ebben az esetben is lehetőség van a csapat színeivel vagy logójával ellátott felsők viselésére. Mindehhez tökéletes választás egy kényelmes farmernadrág, rövidnadrág vagy könnyű anyagú szoknya, kiegészítve sportcipővel vagy tornacipővel. A kiegészítők terén a baseball sapka vagy egy sportos karóra stílust adhat az öltözékének mindkét nem esetében.

Fontos figyelembe venni az időjárást és az esemény jellegét is. Egy focimeccsen esetleg jobb lehet egy vastagabb pulóver vagy kabát viselése, míg egy teniszmérkőzéshez inkább a könnyű dzseki vagy baseball sapka illik. A lényeg, hogy legyen kényelmes és praktikus az öltözéke, hogy élvezhess a sporteseményt, ugyanakkor ne korlátozza a mozgásban.

Elképesztően széles a különféle társadalmi események skálája, amelyek színesítik az ember mindennapjait. Ahhoz, hogy jól érezhesse magát a bőrében minden rendezvényen, fontos a jól megválasztott öltözék. Ha megfelel a jellegnek és hangulatnak, jól áll és még kényelmes is, akkor nincs miért aggódia, garantáltan számos élménnyel tér majd haza, legyen szó kiemelten elegáns vagy éppen lazán sportos eseményről. Amennyiben van dresszkód feltüntetve a meghívón, azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, ugyanis ez nagyon fontos ahhoz, hogy jó benyomást keltsen!

Fotó: Unspalsh.com

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)