Milyen a megfelelő gyerek kerékpár?

A gyerek kerékpár kiválasztása során sokan tévedésbe esnek és nem vesznek figyelembe néhány alapvető dolgot. Azonban a rosszul kiválasztott gyermek kerékpárok rossz élményeket okozhatnak, amik teljesen elvehetik a kicsik kedvét a biciklizéstől. Ezért nemcsak az életkorát, hanem a testmagasságát is fontos figyelembe venni.

Gyerek kerékpár az egészséges fejlődésért

Sokat emlegetik, hogy a biciklizés mennyire egészséges és univerzális mozgásfajta. Ez való igaz, amennyiben megfelelő keretek között történik. Egy alapvetően kényelmes cipő is kényelmetlen, hogyha rossz méretet választunk. Ez ugyanúgy igaz a felnőtt és a gyerek kerékpár esetében is. Felnőtteknél, főleg az idősebb korosztály esetében már lényegesebb az életkor kérdése, mint a középkorúaknál vagy fiatalabbaknál. Az idősek inkább a városi és trekking kerékpárokat részesítik előnyben, míg a fiatalok jobban kedvelik az országúti, MTB és gravel modelleket. De az ő helyzetükben is a legfontosabb szempont az ideális vázméret megtalálása. A gyerekek fejlődését nagyban befolyásolja a
mozgás minősége.
Akinek kínszenvedés tartani a ritmust a többiekkel biciklizés közben, az valószínűleg nem szívesen fog ismét kerékpárra pattanni, ezért már előre elfelejthetjük a közös, családi túrákat.

Egyszerű kiválasztani a gyerek kerékpárt

Ahogy a felnőttek esetében, itt a segítségünkre lesz a mérettáblázat, ami alapján könnyen kiválasztható a tökéletes bringa. De mi van akkor, hogyha jövőre már nem lesz jó az adott modell, mert úgy nő a gyerek, mintha nyújtanák? Válasszunk egy mérettel nagyobbat? Ez is jó alternatíva lehet akkor, hogyha elég belevaló a kis lurkó és elég magabiztosan biciklizik. Egy méretnyi eltérés még nem a világ vége és inkább nagyobb legyen a bicikli, mint kisebb, abból baj nem lehet. De, ha még nehéz neki az egyensúlyozás, és ki-ki leng haladás közben, vagy gondjai vannak a megállással, akkor inkább maradjunk a neki optimális kerékpár méretnél.

Milyen legyen a gyerek kerékpár felszereltsége?

Ne bonyolítsuk túl a dolgot 2-6 évig, mert ilyenkor még nincs szükség váltóra. Épp elég időbe telik elsajátítani az egyensúlyozást, irányítást, fékezést gyorsítást, kanyarodást. A váltó használata még egy plusz terhet róna rájuk. A kontrafék 8 év alatt kifejezetten előnyös, mert a fékkar behúzása nehézséget okozhat megálláskor. Aki teheti, az vásároljon futóbiciklit a gyermekének, mert ezzel elsajátíthatja az alapokat, ezért nagyon könnyen megtanul majd haladni a hagyományos gyerek biciklivel. Akinél ez kimarad, annál ajánlott a pótkerék használata.

Szenteljünk elég időt a megfelelő ár/értékű modell megtalálására, elvégre a minőség a biztonságot illetően is fontos!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)