Megéri a fűtő klíma használata?

Egy fűtő klíma használata akár még gazdaságosabb is lehet, mint a gázzal történő fűtés. Ehhez viszont figyelembe kell venni a körülményeket és ennek megfelelően kiválasztható az ideális változat.

Az inverteres fűtő klíma tulajdonképpen nem más, mint egy levegő-levegő hőszivattyú. Hagyományos esetben beszívja a kinti meleg levegőt, majd lehűti, amit a beltéri egység az adott helyiségbe juttat. Fűtés esetén ugyanez a működési elv, csak ekkor nem lehűti, hanem felmelegíti a levegőt, így lesz kellemes meleg a szobában.

Itt pedig elérkeztünk egy kényes kérdéshez, amit sok tévhit leng körül. Elméletben jól hangzik a dolog, de biztosan magas lesz a villanyszámla, hiszen ez a fűtőegység is árammal működik. Viszont a mai technológiai megoldásoknak köszönhetően kimondottan takarékosnak számítanak ezek a berendezések. Nem beszélve arról, hogy nyáron hűtéshez is használhatóak. A fűtő klíma használatához nincs szükség kéményre és engedélyre a rendszer kiépítéséhez, mint pl. a gázfűtés esetében. Továbbá biztonsági szempontból is jobban teljesítenek a fűtő klímák. Ahhoz, hogy ne kapjunk magas villanyszámlát, arra van szükség, hogy kellően karbantartsuk a berendezést, illetve a beltér igényeinek megfelelő változatot válasszuk. Ha nem elég az adott fűtő klíma teljesítménye, akkor hiába megy éjjel-nappal, nem fogja elérni a hőmérséklet a kívánt szintet és a villanyszámla is emelkedik. Fontos meggyőződni arról, hogy az adott fűtő klíma hány légköbméter felfűtésére alkalmas.

Fűtő hűtő légkondi az univerzális megoldás

Érdemes olyan helyiségekbe felszerelni, ahol sokat tartózkodunk. Az egyszerű split rendszerek mellett választhatunk multi-split kivitelt is, ami magába foglal egy kültéri egységet, amihez több beltéri csatlakoztatható. Így nem kell helyiségenként külön kültéri egységeket felszereltetni. Lakásfelújítás esetén a fűtő hűtő légkondi egységei egyszerűen áttelepíthetőek, ha szükséges. Egy klímás csapat mindezt néhány óra leforgása alatt képes megoldani. Fontos, hogy a fűtő hűtő légkondi felszerelését bízzuk szakemberre.

További lényeges tudnivaló a fűtő hűtő légkondival kapcsolatban, hogy csak akkor számíthatunk a hatékonyságára, ha a hőmérséklet nem csökken -25 C fok alá. Erre viszont igen csekély az esély az elmúlt évek enyhe teleit figyelembe véve. Minél szélsőségesebb az időjárás, minél hidegebb van, annál többet fogyasztanak a klíma berendezések. Télen nem árt figyelni a kondenzvíz csepegtető tálcáját is, mert ha ez megfagy, akkor károsodhat a berendezés.

A hőszigetelés szintén sokat számít a fűtés szempontjából. Minél jobban szigetelt az épület, annál kevesebbet kell fűtenie a klímának ahhoz, hogy a beltéri hőmérséklet elérje a kívánt szintet. A számos extra funkció közül a beépített hőérzékelő az egyik legfontosabb. Amint felmelegedett a szoba, a klíma kisebb fokozatra kapcsol, és csak fenntartja a hőmérsékletet egészen addig, amíg az nem esik a beállított érték alá. A legmodernebb változatok más WiFi vevővel is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy okostelefonról vezérelhetőek egy felhasználóbarát felületen keresztül, ami elérhetővé tesz minden beállítást.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)