Magyar slágertörténet a Müpában

Káel Norbert dzsesszzongorista új ruhába öltöztette a magyar populáris dalköltészet klasszikusait. A The Hungarian Songbook című műsort, amelyben két színművész, Nagy-Kálózy Eszter és Hirtling István énekli el a zenekara és az MR Szimfonikusok által kísért számokat, háromszor is láthatja a közönség a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában, először november 20-án.

A Nagy Magyar Daloskönyv elkészítését az 1920-as és az 1950-es évek között keletkezett népszerű amerikai slágerekből összeálló The Great American Songbook inspirálta. George és Ira Gershwin, Irving Berlin, Richard Rogers és Oscar Hammerstein vagy épp Cole Porter örökérvényű klasszikusait olyan zenészek dolgozták fel, mint Fred Astaire, Judy Garland és Bing Crosby, de Robbie Williams, Sting, Michael Bublé, Rod Stewart és Paul McCartney is szívesen fellapozza időről-időre a virtuális daloskönyvet. A Müpában olyan magyar slágerek hangzanak el, amelyeket minden generáció dúdol.

A válogatás és a többszöri rosta után a végső húsz sláger - köztük a Meseautó, a Köszönöm, hogy imádott vagy a Találkozás egy régi szerelemmel - kapott helyet a műsorban. Az elegáns, letisztult eszközökkel operáló színpadképet megálmodó Böhm György rendező a fekete és fehér színek dominanciájával egy igazi, békebeli atmoszférát szeretne megteremteni, ahol a néző a hangosfilm hőskorába képzelheti magát.
Nagy-Kálózy Esztertől nem idegen az énekesi szerep, ilyen volt a 2011-ben bemutatott Egy nyári éj mosolya című előadás, a 2001-es Hamvadó cigarettavég című filmben pedig Karády Katalint alakította. Hirtling István klasszikus és modern darabokban, operettekben egyaránt szerepelt már, az István, a királyban énekesként is helytállt.

A november 20-i előadást két további követi a Fesztivál Színházban, december 30-án és 2015. február 15-én.

MTI

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)