Költészet Napi Vásár a Városháza téren

Irodalommal, költészettel, könyvekkel tarkított kirakodóvásárt szervez a Kultunio Alapítvány április 10-13 között a Deák tértől nem messze található Városháza téren. A rendhagyó esemény egy igazi nagyvárosi vásári forgatag lesz, ahol a főszerep a kézműves termékek és gasztronómiai finomságok mellett a költészeté lesz. A Városháza tér erre a hétvégére megtelik tehát élettel, árusok sokaságával, finom ételekkel és illatokkal, és persze lelket gyönyörködtető irodalmi programokkal.

Folyamatosan működik majd a Nyitott mikrofon, melynek kezeléséről, életben tartásáról az Ady Gimnázium humán szakos diákjai gondoskodnak.
A pódiumon a Supka Géza Alapítvány szervezésében a Móra, a Kolibri, a Manó kiadók tartanak gyermekek számára irodalmi programokat könyvekről, versekről.

A Csillagszálló lap eredetileg a hajléktalanok megsegítésének céljával jött létre. Ezt a nemes célt ma is szolgálja, de időközben az egyik nagyon értékes és mozgékony szépirodalmi fórummá vált. Mozgékony, hisz ismert, nagy nevek mellett újra és újra rátalál komoly értékekre, vállalkozik új szerzők bemutatására. Irodalmi-zenés programjai csemegének számítanak értők és érdeklődők számára egyaránt.

A Forrai Sándor Művészeti Szakközépiskola diákjai divattervezést – is – tanulnak. Maguk a tervezők, mint modellek mutatják be a produkciót. Minden ruhához egy-egy szerelmes verset rendeltek. Ezt hordja körbe, mutatja be a modell. A végén a több mint húsz modell az általa bemutatott versekből „megépíti” az Ismeretlen szerelmes emlékművét. És ahogy emlékműnél szokás, elhelyezheti ki-ki az emlékezés mécseseit, virágát a szerelmei emlékére.

Saját verse, vigye haza! – Ha nem látott még, itt láthat régi, karos nyomdagépet, és ami igazi szenzáció, a gép mellett áll a nyomdász, aki kézzel „szedi a betűket”. Helyben rendelésre kiszedi-kinyomtatja a kedves verset-szakaszt-sort, amit érdemes helyben ajándékozni, az emlékműre kitűzni, vagy haza vinni.

Az Írj szerelmes verset! program keretében szakértők segítségével bárki ihletet kaphat a helyszínen és megírhatja saját művét.

Hallgasd meg a régiek hangját – a Petőfi Irodalmi Múzeum archívumából az Arany hangok sorozat lemezeiről megszólal Karinthy Frigyes, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Füst Milán és még sokan mások.

Természetesen nincsen vásár mutatványosok nélkül. Biztosan sokan emlékeznek még a Lökd meg a kecskét játékra. Aki jól meglöki, verset kap ajándékba!
A vásár kiemelt vendége a Szlovák Intézet és a Fővárosi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, akik szintén színes programokkal várják a nagyközönséget. Ezen kívül a Dawn Alapítvány kézműves műhelye is megtalálható a vásári forgatagban, termékeiket „jó szívvel” ajánlják a „jó szívűeknek”.

A vásáron persze nemcsak olvasni-mondani, de vásárolni is lehet majd köteteket. A Költészet napján gazdag kínálattal várják a könyv és vers barátokat a könyves sátraknál.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)