Klasszikus zeneművek a „Grandioso” jegyében – világsztárokkal lép fel az Anima Musicae a Zeneakadémián

A „Grandioso”, azaz „nagyszerű” kifejezés – melyre a kamarazenekar új bérletsorozata is utal – a komolyzenében olyan nagyívű és monumentális hangzást takar, amely mély érzelmeket és súlyos jelentőséget közvetít. Azok a zenei darabok, melyek ezen jelzővel vannak ellátva, gyakran hosszabb terjedelműek, és lenyűgöző erejűek. Napjainkban ezek a zeneművek lehetőséget kínálnak a hallgatóknak, hogy elmerüljenek egy mélyebb és elgondolkodtató zenei élményben, ami által összekapcsolódhatnak az emberiség univerzális érzelmeivel és történetével. November 29-én, az Anima mellett „a trombita Carusójaként” emlegetett Szergej Nakarjakov és Raúl da Costa tolmácsolásában, újra felfedezhetjük a világklasszis alkotásokat a Zeneakadémián.

Az Anima Musicae élő produkciója lenyűgöző és lendületes élménnyel üdvözli látogatóit, ahol a zenészek és a hallgatóság egyaránt megoszthatják zenei tapasztalataikat. A hangszerek igazi és élő varázslatot adnak ehhez az estéhez: Nakarjakov szárnykürt és trombita segítségével, Da Costa pedig egyedi zongorajátékával kápráztatja el a nagyérdeműt.

Az egyedülálló Haydn

Joseph Haydn (1732–1809) volt az egyik legjelentősebb és leginnovatívabb zeneszerző a klasszikus időszakban, és munkásságával megalapozta a szimfonikus és a vonósnégyes műfajok fejlődését. Emellett azonban kivételes tehetségét a kamarazenében és szólóművekben is bizonyította, ahogy azt a C-dúr csellóverseny (Hob.VIIb:1) is példázza. A C-dúr csellóverseny az 1760-as években íródott, és az egyik legismertebb és leggyakrabban előadott műve a csellóirodalomnak. A mű remekül ötvözi Haydn stílusának jellegzetességeit: az elegáns melódiaírást, az ötletes harmóniaváltásokat és a dinamikus ritmusokat. A verseny három tételből áll: a gyors nyitány után, egy lírai lassú tétel és egy élettel teli finálé következik.

Szergej Nakarjakov repertoárja már csodagyerekként sem korlátozódott a trombitára írt művekre, hanem – kezdetben édesapja, később saját és mások átiratainak köszönhetően – egyre több olyan darabot foglal magában, amelyeket eredetileg más hangszerre komponáltak. Haydn művének átiratában a szólószerepet ritkán betöltő szárnykürtöt ismerheti meg a közönség, Nakarjakov egyedi készítésű hangszere segítségével.

Műsor
J. Haydn: C-dúr csellóverseny Hob.VIIb:1 (átirat) – közreműködik: Szergej Nakarjakov (szárnykürt)
D. Sosztakovics: c-moll zongoraverseny – közreműködik: Raúl da Costa (zongora) és Szergej Nakarjakov (trombita)
-- szünet --
W. A. Mozart: C-dúr quartet KV 157
D. Sosztakovics: - R. Barsaj: c-moll kamaraszimfónia

Jegyek: www.jegy.hu/program/raul-da-costa-es-sergej-nakarjakov-149739

Időpont: 2023. november. 29., szerda 19.30
ístrong>Helyszín: Zeneakadémia
(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)