Így találod meg az ideális e-book olvasót

A számunkra megfelelő e-book olvasó megtalálása nem is olyan egyszerű feladat. Az alábbi írás a kiválasztásban igyekszik segíteni; a készülékekkel kapcsolatos legfontosabb tulajdonságok megismerése segíthet abban, hogy a legjobb döntést hozzuk.

A technikai paraméterek megismerése előtt két kérdésre kell választ adni: mekkora kijelzőn olvasunk szívesen, illetve mennyit áldoznánk a vásárlásra? A kijelző méretével kapcsolatban nem létezik egzakt válasz, hiszen a mindenki másra esküszik. Egy nagyobb kijelző kényelmesebb olvasást tesz lehetővé, azonban a hordozása sokkal macerásabb. Ha sokat cipelnénk magunkkal, érdemes lehet lemondani a legnagyobb képátlókkal rendelkező változatokról. Ugyanakkor a legkisebbeket is érdemes lehet elkerülni; az 5 inches képátló mérete inkább egy okostelefonéhoz hasonló, ez kevesek számára nyújt kényelmes olvasást. Általánosságban a közepes méretű, azaz 7-8 inches átmérővel rendelkező kijelzőket szoktuk ajánlani, persze egy ilyen ajánlást a személyes igények felülírhatnak.

Beszéljünk kicsit az árról is! Az eMAG jelenlegi kínálatában hozzávetőlegesen 30 és 200 ezer forint közötti készülékeket találunk. Amennyiben nem rendelkezünk speciális igényekkel, nem szeretnénk könyvtárakat tárolni a memóriában, az esetben az alsóbb átkategóriákban is találhatunk az igényeinknek megfelelő készüléket.

Fontos kérdés lehet a kijelző típusa is. Kétféle megoldással találkozunk; LCD kijelzőkkel, illetve úgynevezett e-ink vagy e-tinta kijelzőkkel. Az LCD technológia sokak számára ismerős lehet, hiszen más eszközök esetében is ilyen megjelenítési technológiával találkozunk. Az LCD kijelző a folyadékkristályok elvén működik, amelyek lehetővé teszik a színes grafika élethű és pontos megjelenítését. Mivel gyors képmegjelenítésre képes, nagyszerű szolgálatot tesz videós tartalmak megjelenítése során, persze egy e-book olvasó esetén erre nincs szükség. Ettől függetlenül az LCD kijelző rendelkezik néhány előnyös tulajdonsággal: a háttérvilágítás lehetővé teszi a sötétben történő olvasást, illetve színes megjelenítés is lehetséges. Sajnos az ilyen képalkotás energiaigényesebb, és még a szemet is gyorsabban elfárasztja.
Ezzel szemben az e-ink technológia speciálisan e-book olvasásra kínál célzott megoldást. Mivel nincs háttérvilágítás, az emberi szem kevésbé terhelődik, lassabban fárad el, vagyis az olvasás kényelmesebb. A szöveg minden szögből jól olvasható, a kijelző nem tükrözi a fényt. Színes megjelenítést nem várhatunk ettől a technológiától, illetve gondoskodnunk kell a megfelelő fényviszonyokról, ahogyan egy igazi könyv esetében is. Fontos megjegyezni, hogy az e-ink technológia két generációs változattal rendelkezik; a régi Pearl megoldásnál az újabb Carta jobb kontraszttal, élesebb megjelenítéssel és jobb felbontással rendelkezik.

Fontos figyelni arra, hogy a kiszemelt e-book olvasó milyen formátumokkal kompatibilis. A leggyakrabban használt kiterjesztés az ePub és a Mobi, de mindenképpen hasznos, ha a készülékünk ismer még néhányat, mint például az Azw, a Pdb vagy akár az általánosan használt html és doc(x). A legtöbb olvasó 1-8 GB memóriával rendelkezik, de mivel a jobb készülékek szinte kivétel nélkül rendelkeznek memóriakártya olvasóval is, így a tárkapacitás mérete általában másodlagos jelentőségű.

Végezetül érdemes néhány szót ejteni az akkumulátorkapacitásról is. Az e-ink technológiát alkalmazó készülékek hosszú napokig, akár hetekig is használhatók töltős nélkül, az LCD technológiát használó készülékek üzemideje inkább az okostelefonokéhoz hasonló. Ez utóbbiak esetében fontos szem előtt tartani az akkumulátorkapacitást, amit mAh jelöléssel láthatunk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)