Fontos tudnivalók a radiátor cseréjéről

Aktuális a radiátor csere! Most, hogy a nyakunkon van a fűtési időszak kezdete, sok háztartásban előtérbe kerül a fűtőtestek állapotának felmérése és a radiátor csere lehetősége. Valójában nyáron érdemes elvégezni ezt a feladatot, de a kánikulában nem sokan gondolnak a fűtésre. Persze még ősszel sem késő, hogy a radiátor csere megtörténjen, hiszen egy-két nap alatt megvan az egész procedúra.

Nem egyszerű feladat

Bár a radiátor cseréje elviekben végtelenül egyszerűnek hangzik, a gyakorlat egészen mást mutat. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy elegendő a munkához az új fűtőtest, egy markos kéz, egy dugókulcs készlet és egy csavarhúzó. Valójában egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készülékre cserélik a régi radiátort, valamint a munka elvégzéséhez is szaktudás és célszerszámok szükségesek.

Mindent vagy semmit

Nagyon sok különböző típusú radiátor létezik, amelyeknek eltérő az anyaga és a felépítése. Vannak öntöttvas, acéllemez, rozsdamentes acél és alumínium radiátorok, a kialakításuk szerint pedig megkülönböztetjük a lap-, a tagos- és a csőradiátorokat. Egy radiátor csere alkalmával rendkívül fontos szempont, hogy a fűtőrendszer minden elemét le helyettesíteni kell egy újjal. Erre azért van szükség, mert a különböző anyagú radiátorok között elektrolízis jön létre, és hosszabb távon a belső rozsdásodás tönkreteszi a fűtőtesteket.

Szerelés előtt és után

Mielőtt a konkrét szerelési munka elkezdődik, fontos felmérni a fűtési rendszer teljesítményét, valamint a szelepek és a kötések állapotát. Csak ezeknek az ismeretében lehet megállapítani, hogy a lakás különböző helyiségeibe mekkora méretű fűtőtest kerüljön. Nemcsak a radiátor csere előtt fontos a szakmai felmérés, de a munka elvégzése után is nélkülözhetetlen az ellenőrzés. Ilyenkor a szakemberek feltöltik a fűtési rendszert és nyomáspróbának vetik alá.

Bízza szakemberre!

Látható, hogy a radiátor csere egy összetett szakmai folyamat, amihez elengedhetetlen a tapasztalat és hozzáértés. Épp ezért érdemes mindig szakemberre bízni a munkát.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)