Elég egyetlen hangsúlyos szín a divatos konyháért

Nem kell komolyabb lakásfelújításba kezdenünk, mégis hatalmas változásokat érhetünk el, pusztán azzal is, ha egy új színt viszünk az átalakításra kiszemelt helyiségbe. Lehet ezt megvalósítani bútor cseréjével, egy festéssel, de akár a lakástextilek, dekorációs kellékek bevetésével is. Jelen esetben a konyháról van szó, nézzük, mit tehetünk, ha új arcát szeretnénk megmutatni a lakás egyik legforgalmasabb állomásának.

Három kérdés tisztázásával kell kezdeni minden helyiség átalakítását. A legfontosabb, hogy hol van az a bizonyos szoba, tér? Ez azért érdekes, mert egy étterem, egy orvosi rendelő esetében egészen más színek működnek jól, mint az otthonunk esetében. A következő kérdésre is tisztázni kell a választ. Ki lakik az adott helyen? Figyelembe kell venni az életkort, a szokásokat, az életmódot. Természetesen, amikor magunknak alakítjuk át a lakást, akkor némileg más a helyzet, mint amikor a nagyszüleinknek. Milyen környezetben áll a ház? Ez a fő támpontok megadását segíti.

Visszatérve a konyhához, egy új konyhabútor egészen elképesztő változásokat eredményezhet. Az alapszínek – sárga, kék, piros – használatával nagyon erős hatást érhetünk el, ezeket a feketével vagy fehérrel kombinálva igazán modern, feltűnő, a hatvanas évek világát idéző eredményt kapunk. De akár ki is emelhetünk egyet az alapszínekből: a friss citromsárga például egy olyan szín, ami a gyerekszobákban is megállja a helyét, hiszen vidám, derűs hangulatot áraszt. Ahogy az év színeinek megválasztott kombináció is mutatja, egy semleges szín, amilyen a szürke és az élénk sárga, tökéletes párost alkothat.

A másodlagos és harmadlagos színek bevonásával tovább árnyalhatjuk a képet, egyre több lehetőségünk lesz a színek bevonásával. Finomíthatjuk az összképet a semleges színekkel, de akár az egész konyhát kialakíthatjuk ezekkel, ha lágy, finom érzetű teret szeretnénk. A túl fehér konyha steril hatást kelthet, a túl fekete szigorúvá válhat, ellenben a barna egy megnyugtató, biztonságos hangulatot keltő szín, aminek árnyalatai remekül illenek a konyha hangulatához, de dolgozhatunk a például a bájos rózsaszín és az elegáns szürke árnyalataival is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)