Dickens és Austen: régi könyvek új bőrben

A Lazi Könyvkiadó Kft. jóvoltából az újonnan kiadott könyveket egy októberi akció keretében is megvásárolhatjuk! Vagyis ha ebben a hónapban kinézünk magunknak két könyvet, akkor még egyet kapunk ajándékba. Mi már ki is néztünk magunknak kettőt! A harmadikon még gondolkozunk…

1994-ben alakult a Lazi Könyvkiadó Kft. Fő profilként az értékes magyar és külföldi szépirodalom, a filozófiai témájú művek megjelentetését tartják számon, de jelentős a kézműves, foglalkozató kiadványok és a szórakoztató könyvek száma is. Októberi akciójuknak köszönhetően két régi, de új bőrbe bújtatott remekművet tettünk a kosarunkba: Charles Dickens: Kis Dorritt, és Jane Austen: Meggyőző érvek című regényét. Egy kis adalék a két könyvhöz:

Charles Dickens: Kis Dorritt

A börtön komor árnyéka ad különös, tragikomikus hátteret annak a hatalmas, nagyívű, sok figurát megmozgató, több szálon futó és izgalmas fordulatokban bővelkedő regénynek, amelyben Dickens kora társadalmának szinte teljes keresztmetszetét adja.

A finom lélekrajzzal ábrázolt számos szereplő közül kiemelkedik Amy Dorrit „kicsi, félénken-csendes alakja”. Sorsa már születésekor eldőlt, hiszen az adósok börtönében látta meg a napvilágot. Apja évtizedek óta él itt, és Amy az, aki felnőve nemcsak róla, de testvéreiről is odaadóan gondoskodik. Egy napon találkozik a jómódú Arthur Clennammel, aki családjának titka után nyomozva arra a következtetésre jut, hogy az valamiképpen a Dorrit család tragédiájával áll összefüggésben. Mindent megtesz, hogy a titokra fényt derítsen, és addig is segítsen Amyn, akinek áldozatossága, nemessége és jósága elbűvöli őt.

A bebörtönözöttség – a valóságos és képletes rabság – meghatározó elem a történetben a későbbiek során is. Kit bűnei, kit titkai, kit érzelmei, kit valós rácsok tartanak fogva. A komorságot azonban kiválóan oldja a szerző cinikus humora, a briliáns párbeszédek, nyelvi bravúrok és a beszédes névválasztás.

Ahogyan a cselekmény bonyolódik, a hétköznapi figurák története példázatszerűvé emelkedik, és kirajzolódik egy üzenet egyetemes kötelességünkről: embernek, jónak, tisztának és igaznak maradni – és szeretni – minden körülmények között.

Jane Austen: Meggyőző érvek

A Meggyőző érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb, és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.

A történet főleg egy szerelmi szál körül forog. Sir Walter Elliot somersetshire-i kastélyában él három lányával. Ő maga özvegyember, a lányok közül csak Mary, a legkisebbik ment férjhez egy környékbeli nemesúrhoz, a legidősebb, Elisabeth, gőgjében hiába várt rangos házasságra, Anne-t pedig (a regény érzékeny, eszes és jószívű hősnőjét) lebeszélték arról, hogy hozzámenjen szerelméhez, egy fiatal, vagyontalan, bizonytalan jövőjű tengerésztiszthez. Anne lassan bele is törődik, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják, ám nyolc év után a kikosarazott udvarló előkerül, mint sikeres, vagyonos tengerészkapitány, aki végleg le akar telepedni és családot alapítani. Leendő feleségével szemben pedig mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet, csak Anne Elliot nem.

Kaphat-e a sorstól újabb esélyt Anne, s ha valóban révbe érhet, vajon az egyszer már elutasított Wentworth kapitány oldalán találja meg a boldogságot és harmóniát, vagy annak az elragadó idegennek a párjaként, akivel a legváratlanabb helyzetekben találkozik újra meg újra? Austen írói erényei töretlenek, a jellemzés, az elemző lélekrajz, az irónia, a remek helyszínleírások és a feszes szerkesztés teszik a regényt maradandó élménnyé.

http://www.lazikiado.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)