Ahol ma is tombol az ABBA-mánia: látogatás a stockholmi ABBA-múzeumban

Az ABBA svéd eurodiszkó-együttest 1972-ben alapította Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című számukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és ettől kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Az együttesről szóló musical és két egész estés játékfilm után (Mamma Mia!, Mamma Mia! – Sose hagyjuk abba) meg kell látogatni a stockholmi ABBA Múzeumot (ABBA: The Museum)!

A kiállítást először a stockholmi kikötő egykori főépületében rendezték be, majd 2009-ben új helyszínt kerestek neki. Az állandó kiállítás 2012. október 3-án nyílt meg, a Djurgården szigetén található Gröna Lund vidámpark közelében lévő épületben. A helyiek azt mondják, hogy magának a múzeumnak az ötlete az angliai Beatles-múzeum nyomán fogalmazódott meg az alapítókban. Az ötletet a svéd kormány később kifejezetten támogatta, hiszen ők is büszkék az ABBA-ra és sikereikre, és a múzeum nem utolsósorban az országimázst is támogatja.

Eredeti díszletek, speciális telefon, egy igazi helikopter és maga a 3D-s ABBA

A múzeum igazi kincse egy speciális telefon, amelynek 4 számjegyét csak a tagok ismerik. Meg is lepődtünk, mikor kipróbáltuk: fura érzés belegondolni, hogy vajon tényleg beszélek-e. Nem beszélve Benny zongorájáról, amelyet ki is próbálhatunk: igaz, csak másolat, de az illúzió azért ott van!
Viszont eredetiben tekinthetjük meg az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál díszleteit megnézhetjük: ezek közt adták elő a későbbi világslágert, a Waterloo-t, Brightonban. Szintén látható a múzeumban a Polar Stúdió, ahol az ABBA legnagyobb sikerei születtek. A korhű diszlet alapjai az egykori stúdió kellékei közül valók.
Igazi különlegesség az a helikopter, mely az Arrival lemezborítóján is szerepel, ezt ki is próbálhatjuk. A múzeum tehát interaktív: táncolj, énekelj, és élvezd a csodát, mindezek mellett pedig relikviák, tucatnyi ABBA-lemez és egy díjgyűjtemény is gondoskodik a remek élményről.

Aki szeretne többet megtudni az ABBA-tagokról, annak érdemes kipróbálnia az audiogude-ot, ahol a tagok saját történeteit és emlékeit hallgathatjuk meg elképesztő karrierjükkel kapcsolatban. Vagy vissza is utazhatunk az időben a Folkparkba, ahol Benny és Björn 1966-ban találkozott. Ennek a helynek a másolata is ki van állítva, egyszerűen lenyűgöző. És ha mindez nem lenne elég, akkor megnézhetünk egy dokumentumfilmet is az ABBA-ról, stílusosan az ABBA moziteremben. :-)

Az ajándékboltban lévő kütyük – pólók, kulcstartók, gyermektollak, vagy éppen a csapat utolsó lemeze (The Visitors, amelyet 2012-ben többször is kiadtak deluxe változatban) – egy nem mindennapi együttes tanújelei. A The Visitors volt az ABBA nyolcadik és egyben utolsó stúdióalbuma 1981-ben. Ekkor még ők sem gondolták volna, hogy csaknem 40 évvel később még mindig tart majd az ABBA-őrület.

A jelen

1982-ben az együttes tagjainak útjai elváltak. Sokan reménykedtek benne, hogy újra összejönnek majd egy búcsúlemez vagy koncert erejéig, de erre nem került sor. Igaz, sosem lehet tudni...
Benny és Björn folytatta a dalok írását: itt a Mamma Mia! és a Sakk című musicaleket említhetjük, vagy a két egész estés mozifilmet.
Anni-Frid Lyngstad a '80-as és '90-es években három sikeres szólóalbumot is összehozott, majd környezetvédelmi aktivistaként ment nyugdíjba. Jelenleg Svájcban él.
Agnetha Fältskog szintén néhány sikeres lemezt adott ki, miután háttérbe vonult. Sajnos a 4 tagból csak Benny és Björn tartja a kapcsolatot, leginkább a munkának köszönhetően.

A rendkívül színes és szórakoztató ABBA Múzeumot nem könnyű pár szóban bemutatni. Egy biztos, hogy a stockholmi múzeum bizony tele van meglepetéssel: a teljes bejárásra érdemes legalább két órát rászánni – ennyi idő alatt biztosan nem fogunk unatkozni, viszont garantáltan egy életre szóló élményekkel távozunk majd.

Bővebb infó: https://www.abbathemuseum.com/en/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)