113 éve született Karády Katalin – budapesti viaszfigurája több hónapig készült

A filmsztár emlékét egykori pesti és New York-i lakóházának falán márványtábla őrzi, a Madame Tussauds Budapest épületében pedig élethű figura jeleníti meg felejthetetlen alakját. A viaszmás kialakításán hazai és külföldi szakemberek dolgoztak hónapokon keresztül, hogy tökéletesen visszaadják a legenda külsejét. A születésnap alkalmából Péter Zsolt színháztörténész, Karády kutatója árult el néhány titkot a díva életéről.

„Karády divatformálásában semmi tudatosság nem volt, ám a sztárkultusszal együtt járt, hogy a rajongók másolták hajviseletét, ruháit és kiegészítőit. A Ne kérdezd, ki voltam című filmjének bemutatója után terjedt el például a Karády-gallér. Ezt a korabeli reklámipar is igyekezett jól kihasználni: a színésznővel a szappantól a vitaminig számos terméket hirdettek” – mondta Péter Zsolt. A Madame Tussauds Budapestben Karádyt egy fehér gyöngyökkel hímzett, fekete estélyi ruhában láthatja a közönség. Letisztult egyszerűsége modern és kortalan, akárcsak a színésznő kultusza.

A díva autója

Legtöbbször egy hathengeres Fiat 1100 típusú autóval látható a fotókon, amelyet 1940-ben vásárolt. Később egy halványkék Mercedes-Benzről olvashatunk a korabeli újságokban. Rajongói előszeretettel hagyták ott kézjegyüket a díva autóján, de előfordult az is, hogy lelopták a márkajelzést, vagy a tükröt a járműről. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy Karády legtöbbször taxizott, vagy bérelt autóval utazott – Ő maga ritkán ült a volán mögé.

Félbetört karrier

Karády élete jellemzően 20. századi magyar sors. A színésznőt vőlegényével, Ujszászy Istvánnal együtt 1944 áprilisában letartóztatta a Gestapo. Több héten át vallatták, kínozták, mielőtt visszamehetett kifosztott lakásába. Ujszászy, a magyar kémelhárítás főnöke a háború után orosz hadifogságba került, majd tisztázatlan körülmények között eltűnt. A színésznő a háború legborzalmasabb óráiban is üldözötteket, köztük gyerekeket mentett. A harcok elmúltával azonban csak nagyon rövid ideig élvezhette a békés új életet. A Rákosi-rendszerben elfogyott körülötte a levegő. Nem kapott színházi szerződést és az Államvédelmi Hatóság rendszeresen zaklatta. Karády 1951. február 19-én egy fellépés ürügyével Szombathelyre utazott, majd egy előre megszervezett akcióval elhagyta az országot. Előbb Brazíliában, majd az Egyesült Államokban kezdett új életet.

Karády Katalin emléke ezentúl nemcsak filmjeiben és dalaiban él tovább, hanem a Madame Tussauds Budapest épületében is

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)