Halálos mélység

Eredeti cím: 
Pioneer

Bátor és drámai – legtalálóbban e szavakkal jellemezhetnénk az Álmatlanság rendezőjének, Erik Skjoldbjærgnek új filmjét, amely a 80-as évek hajnalán a norvég olajipar megszületéséhez vezető kockázatos kísérleteket és sötét ügyleteket viszi vászonra.

Az Aksel Hennie alakította Petter és családos fivére, Knut (André Eriksen) mindketten részt vesznek abban a kísérletben, melynek során a fagyos Északi-tengerbe, 500 méteres mélységbe próbálnak meg csővezetékeket lefektetni.

A norvégoknak egy multicégtől érkezett amerikai csapat is besegít – csakhogy ez a multi igen erősen érdekelt a szerződés megkötésében… Az első kísérlet kimenetele katasztrofális; a felelősséget persze mindenki hárítaná. A feldühödött Petter egyre mélyebbre ássa magát a baleset körülményeibe, és csakhamar egymással ütköző érdekekre és gyanús alakokra bukkan. Kiderül: a köntörfalazó amerikaiak és behízelgő modorú főnökük, Ferris (Stephen Lang) mögött nem más, mint a norvég kormány áll.

Feszült hangulatú konspirációs thriller a nagy kockázattal járó beruházások morális kelepcéiről: a Pioneer nem vonakodik beismerni, hogy az olajipar jó hatással volt a gazdaságra (hiszen ebből gazdagodott meg Norvégia); és mindeközben bámulatos érzékenységgel tárja elénk, milyen árat fizettek a norvégok az üzlet megkötéséért.

Bemutató: 
csü., 2014/04/17
Rendező: 
Erik Skjoldbjærg
Szereplők: 
Wes Bentley, Stephen Lang, Stephanie Sigman, Aksel Hennie
Forgalmazó: 
Vertigo Média
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)