Dől a Moné

Eredeti cím: 
Gambit

A Gambit egy 2012-es színes amerikai krimi-komédia Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman és Stanley Tucci főszereplésével, melyet Michael Hoffman rendezett. A forgatókönyvet Joel és Ethan Coen írták. A film az 1966-os azonos című mozi remakje, melyben Shirley MacLaine és Michael Caine remekeltek.

A brit művészeti igazgató Harry Deane úgy próbál bosszút állni gorombáskodó főnökén, hogy ráveszi egy Monet (Szénakazal félhomályban) hamisítvány megvásárlására, ám a terv megvalósítására szükség van a kiszámíthatatlan és hóbortos texasi rodeó királynő, PJ Puznowski, segítségére,

A Gambit átdolgozása évekig vita tárgya volt. Mike Lobell producer ott volt a film 1966-os londoni premiervetítésén. Jó pár évvel később, 1997-ben, az akkor a Universalnak dolgozó Lobell egy filmet keresett, amit sikeresen át lehetne dolgozni. Végül a Gambit-ot javasolta és a Universal jóvá is hagyta. Először Aaron Sorkin-nak küldte el a forgatókönyvet átírásra, de annak ellenére, hogy rendkívül lelkes volt a filmet illetően, Sorkin-nak nem jutott ideje ezzel foglalkozni. Miután Sorkin bedobta a törölközőt, Lobell találkozott Andy Paterson, angol producerrel, Anand Tucker rendezővel és Frank Cottrell Boyce íróval. Boyce egy olyan forgatókönyvet gyártott, mely áthelyezte a cselekmény színterét Japánba. Lobell nem gondolta, hogy ez elég vicces, és tovább lépett. Majd hallotta, hogy Joel és Ethan Coen éppen két film között vannak és munkát keresnek. Teljesen újraírták a forgatókönyvet áthelyezve a sztorit Amerikába. A stúdiókon kívül Lobell különböző szponzorokat hajtott fel, hogy végre beinduljon a forgatás. Egy csoport, az Alcon Entertainment, Gerard Butler-t szerette volna Harry Deane szerepére, és ezt a verziót Richard LaGravanese rendezte volna. Azonban LaGravanese ragaszkodott a forgatókönyv lengyel fordításához, amely sok időt vett igénybe, ráadásul sokat eltüntetett a Coen testvérek munkájából. A projekt megint leállt.

A mozi végül Michael Hoffman rendezésében és Cameron Diaz és Colin Firth főszereplésével készült el.

Bemutató: 
csü., 2013/03/14
Rendező: 
Michael Hoffman
Szereplők: 
Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman, Stanley Tucci, Tom Courtenay
Forgalmazó: 
Pro Video
Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 szavazat)