Mozikban az új Asterix film – miért olyan népszerűek az Asterix képregények?

Az ötvenes-hatvanas években az Asterix az egyik legnépszerűbb képregény volt Franciaországban, nem csak azért, mert jó rajzolták meg a karaktereket, hanem azért is, mert a képregény kortárs dolgokról beszélt, és gall történetekbe „ruházta” őket, hogy minden korosztály élvezhesse. Aztán jöttek a filmek és Gérard Depardieu egyet jelentett Obelix-szel. Az Asterix és Obelix: A Középső Birodalom mozi kapcsán körbejártuk a témát.

Asterix és Obelix a René Goscinny és Albert Uderzo által 1959-ben megalkotott képregénysorozatban kezdte meg életét. A kalandjaikat mutatta be, ahogy Julius Caesar uralma alatt fellázadtak a Római Birodalom ellen. Az Asterix és Obelix-filmek (Asterix és Obelix, Asterix és Obelix: A Kleopátra küldetés, Asterix az Olimpián, Asterix és Obelix: Isten óvja Brittaniát! leghíresebb változatát Gérard Depardieu és Christian Clavier játszotta (a harmadik és a negyedik filmben Clovis Cornillac, illetve Edouard Baer váltotta fel őket) egy sorozatban 1999 és 2012 között. Ha hinni lehet a tényeknek, akkor hamarosan a Netflix-en debütál az új animációs sorozat.

Írócsere a képregényben

A francia regény- és képregényíró Fabcaro, aki az abszurd humoráról ismert, a negyedik forgatókönyvíró lesz, aki folytatja a rómaiakkal szemben álló fékezhetetlen Gallia kalandját. Asterixet – a Római Birodalommal szemben álló utolsó gall falu védőjét – 1959-ben álmodta meg az 1977-ben elhunyt René Goscinny és a 2020-ban elhunyt Albert Uderzo. A képregények több száz millió példányban keltek el világszerte.

A 49 éves Fabcaro azt mondta, izgatottan várja, hogy elvállalja a feladatot. „Hatalmas Asterix rajongó voltam. Nagy ajándék ez annak a gyereknek, aki valaha én voltam” – mondta. „Hű szeretnék maradni ahhoz, amitől Asterix olyan vonzó. Klasszikus összetevőkkel, mint az anakronizmusok, szójátékok… És különösen hűséges maradni a karakterekhez.” Fabcaro a korábbi szerzők, Goscinny, Uderzo és Jean-Yves Ferri nyomdokaiba lép.

A Középső Birodalom, amely minden tekintetben új

Sokan nyilván fanyalognak majd, hogy népszerű karaktereiket más alakítja. Azonban az Asterix és Obelix: A Középső Birodalom c. filmnél az is változás, hogy a hatalmas költségvetésből készült látványos alkotás nem az eredeti képregények alapján készült.

A franchise-t most a neves francia filmrendező, Guillaume Canet indítja újra, aki a 2008-as César-díjas Senkinek egy szót se! című thrillert rendezte. A szereposztás pedig magáért beszél: Vincent Cassel, Marion Cotillard, a futballsztár Zlatan Ibrahimovic, a legenda Pierre Richard, Mélanie Thierry, Jerome Commandeur, Linh-Dan Pham.

A történet szerint Kr.e. 50-ben a kínai császárnét megbuktatta és börtönbe záratta egy áruló herceg. A császárné egyetlen lánya és hűséges testőre ki mástól, mint a galloktól kér segítséget. A természetfeletti erővel bíró Asterix és Obelix lelkesen fogadja a felkérést, hogy kiszabadítsák az uralkodót és megmentsék az országot. Ám miközben útra kelnek a távoli országba, egy másik nehézséggel is meg kell birkózniuk: kedvenc római hadvezérük Cézár (Vincent Cassel szinte lubickol a szerepben) szintén a trónra áhítozik, és az új hódítás reményében ő is a Középső Birodalom felé veszi az irányt.

A francia filmekkel kapcsolatban azt mondják, hogy vagy nagyon jó az alkotás, vagy felejthető. Az új Asterix-mozi valóban látványos és látszik, hogy semmivel sem spóroltak, viszont megosztja majd a nézőket, mert valljuk be Depardieu Obelix-je mindent vitt anno! Ettől függetlenül kellemes szórakozás az egész családnak tekintve, a magyar szinkron zseniális, a poénok jók, az viszont már kérdés, hogyan folytatják a franchise-t, az új képregények mellett.

Fotók:www.asterix.com és Vertigo Média

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)