X a moziban - megállíthatatlanok a mutánsok

A hetedik élőszereplős X-Men film érkezik a mozikba május végén... Mindenki választhat, hogy a "Juhééé", a "Ezt megint minek?", vagy a "He?" táborba tartozik, az viszont kétségtelen, hogy ez a szám azt mutatja, hogy nemcsak a képregény-adaptációkra van igény, hanem bizony a sokadik folytatásra is.

A képregények ezüstkorában megszületett és Stan Lee agyából kipattant mutánsok pedig bőven szolgáltatnak alapot egy huzamosabb szériához. Adott számos ember, akik különleges képességek birtokában vannak. A legtöbbjük normális közeli életet óhajt élni, békében az emberekkel - ők elsősorban Charles Xavier professzor koré gyűlnek -, mások viszont ezt lehetetlennek tartják, és nem épp barátságos módon viselkednek - Magneto és csapata. Ezen adalékokhoz pedig hozzájönnek az olyan hétköznapi komponensek, mint a szerelem, barátság, hűség, árulás..., és kész is - a Pókember és társai által kitaposott ösvényen haladó, - szövevényes történet.
Csak a filmekre koncentrálva elmondhatjuk, hogy egy laikusnak bizony nem árt odafigyelni, mivel is kezdi X-es pályafutását. Az első három rész ugyanis tematikusan kövei egymást, a negyedik azonban főként már csak egy szereplő viszontagságaira koncentrál, majd az ötödikkel hopsz, visszaérkezünk a kezdetekhez, míg a hatodik újfent egyszer már kiemelt hősünk - Farkas - felé veszi az irányt.
No, és akkor lássuk, hogy a legújabb mozgókép, az X-Men: Az eljövendő múlt napjai merrefelé halad. Konkrétan újfent visszafelé. És minő véletlen, újra Farkas kerül majd a középpontba. A mindig zord mutánst visszaküldik a múltba - pontosabban az elméjét, fiatalkori énjébe (azta) - hogy rendet tegyen. Miért van erre szükség? Nos, a mutánsokra vadásznak, akik életben maradnak, táborokba kerülnek, ahol őrrobotok vigyázzák minden lépésüket. Ez pedig korántsem tetszik Xavieréknek, nem csoda hát, hogy intézkednek a szószerinti szebb jövő érdekében.
A fentieken túl lesz itt sok minden: látványos CGI és trükkök, idősíkok váltakozása, sztár kavalkád… Ugyanakkor ott motoszkál az a csúnya kis kérdés. Talán ez lesz az a szuperhős film, amely akkorát hasal, hogy a filmgyárosok is belerezzennek? Ugyan az eddigiekből arra következtethetünk, hogy valószínűleg erről nem lesz szó, azonban ami késik, nem múlik.

Öt éven belül négy film, 2000 óta pedig 7, azért valljuk be, egy kicsit már úgy van az ember fia - most ne a fanatikus rajongókat képzeljük ide -, hogy oké, voltak itt jó filmek, meg korrektek, meg "Na jó, ezt még épp megnéztem" kategória. De tényleg erre van szükség? Nem lenne jobb egy kicsit még ülni rajta és mondjuk egy Sin City szerű művet lerakni az asztalra ebben a témában is? Próbálják meg, azt kívánjuk.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)