Salzburg, a fesztiválváros!

A sokoldalú Salzburg többek között Mozartról híres, azonban ennél jóval több. A város legtöbb látnivalója történelmi múltú és számos meglepetéssel is szolgál. Budapestről autóval vagy a menetrendszerű RJ (rail-jet) vonatokkal könnyen megközelíthető. Télen-nyáron találunk kedvünkre való szórakozási lehetőséget. A festői fürdőváros Bad Ischl, pedig alig egy órás útra fedezhető fel.

Salzburg legfontosabb látnivalói:

Hohensalzburg vára: A barokk belváros háztetői fölé magasodó Festungsberg hegyen áll Hohensalzburg erődítménye. Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt vára egyben a város szimbóluma is. Évente turisták millióit vonzza a Mozart-városba.
Mozart szülőháza: W. A. Mozart 1756-ban Salzburgban, a Getreidegasse 9. számú, úgynevezett „Hagenauer házban“ látta meg a napvilágot. Napjainkban Mozart szülőháza Ausztria egyik leglátogatottabb múzeuma és különösen a Mozart-rajongók legfőbb zarándokhelye.
Mirabell-kastély & Mirabell-kert: A Mirabell-kastélyt Wolf Dietrich érsek építtette 1606-ban kedvese, Salome Alt számára. Napjainkban romantikus esküvők kedvelt helyszíne. A Mirabell-kastély igen mozgalmas történetre tekinthet vissza. A kastély ma a salzburgi polgármester és a városi közigazgatás székhelye. A Mirabell-kert a Felsenreitschule és a Nonnbergi apátság mellett a „The Sound of Music“ című film és musical leghíresebb díszletei közé tartozik. Maria és a gyerekek a kastély előtti Pegazus-kút körül táncolva éneklik az ismert „Dó, ré, mi”- dalt. A jelenet végén a Trapp család a rózsák dombja előtti lépcsőkön sorakozik fel a fináléhoz. 
Hellbrunni kastély és vízi játékok: Markus Sittikus salzburgi hercegérsek a vigalom és a kikapcsolódás korábban soha nem látott formájában terveztette meg a Hellbrunni kastélyt. A nyári rezidencia rekordidő alatt, 1612 és 1615 között épült fel. Santino Solari építőmester, akit már a salzburgi dóm építésével is megbíztak, az egyik legpompásabb késő-reneszánsz épületet valósította meg az Alpok vonulatától északra. Az itt látható állandó kiállítás bemutatja a kastély helyiségeit és Hellbrunn történetét.
A Természet Háza: Rég letűnt időkből származó hatalmas dinoszauruszok és az űrkutatás mérföldkövei egy fedél alatt. Az akvárium csodálatos víz alatti lakóinak és a világ legkülönbözőbb hüllőinek találkozása. Utazás az emberi testbe. Ez a sok érdekesség éppúgy felvillanyozza a látogatót, mint az interaktív kísérletek a Science Centerben. A víz alatti világ rajongói semmiképp se hagyják ki a szomszédos akváriumot: a színes korallszigetek és a csodálatos vízi élővilág elbűvöl és álmodozásra csábít. További érdekesség az idegen kultúrák és életformák bemutatása a Föld legtávolabbi régióiban. A hüllőállatkertben élő kígyókkal és gyíkokkal lehet találkozni.
DomQuartier Salzburg: A Salzburg belvárosának szívében található Dómnegyed páratlan kulturális nevezetesség. A dísztermekben működő kiállításokon megelevenedik a történelem, a különleges múzeumi körséta alatt lenyűgöző kilátás nyílik a városra. A mai Dómnegyedet a hercegérsekség egykori hatalmi központja – a Dóm és a Residenz – valamint a St. Peter bencés kolostor együttese alkotja. A látogatók mindössze egyetlen belépőjeggyel öt különféle múzeumot csodálhatnak meg. A Dómnegyed történelmi épületei a város barokk történetét bemutató különféle kiállításoknak adnak otthont.

Salzburg és Mozart

A helyiek minden lehetőséget megragadnak, hogy „Wolferl” becenéven emlegetett, imádott zeneszerzőjüket ünnepeljék: múzeumokkal, számos koncerttel, sőt még egy alapítvánnyal is. A „csodagyerek” ma is jelen van Salzburgban: számos koncert, fesztivál és idegenvezetés őrzi az emlékét.

Az ide érkező látogatók minden utcasarkon Mozart nyomaiba botlanak. Ausztria egyik legnépszerűbb múzeuma Mozart szülőháza a salzburgi Getreidegasse nevű utcában található. Az eredeti hangszerek, bútorok és portrék, valamint egy korhűen rekonstruált polgári lakás hamisítatlan 18. századi időutazásra invitál. Mozart klavikordját viszont a Makartplatz-on álló Mozart-házban láthatják az érdeklődők, különleges multi vizuális show, és a Mozarteum Alapítvány történetét bemutató új kiállítás mellett.

A Mozart City Tour elnevezésű városnéző túra a legfontosabb Mozart-emlékhelyeket és a legfőbb salzburgi látnivalókat járja végig. Busszal a város közvetlen környékén található nevezetességeket is könnyen el lehet érni.

A Salzburgot körülvevő 9 település számtalan további élménnyel szolgál: csodás természeti környezettel, számtalan szabadidős lehetőséggel és történelmi építménnyel. A remekül kiépített közlekedési hálózatnak köszönhetően a várost és környékét könnyen és kényelmesen be lehet járni.

Cikkünk a Salzburg turisztikai hivatal  támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)