Portugália – télből a nyárba!

Négy csodás napot töltöttünk el Portugáliában (Lisszabon, Porto és Sintra városokban). Összeszedtük a legfontosabb információkat és látnivalókat. A közlekedésben és a nevezetességek felfedezésében nagy segítségünkre volt a LISBOA card. Az időjárásra nem lehetett panaszunk, november végén kellemesnek mondható 16–17 fok fogadott minket, és a napsütés végig kitartott.

A városok tekintetében Lisszabon a fő attrakció.

Portugália
Portugália az Ibériai-félsziget nyugati végében terül el, 92.400 négyzetkilométeren, tehát alig kisebb, mint Magyarország. Lakossága viszont 10,3 millió, tehát picit népesebb, mint hazánk (a maga 9,8) millió lakosával. Államformája köztársaság, fővárosa Lisszabon. Pénzneme az euró. A portugálok 94 százaléka katolikus. Egy négy-öt napos utazásba Lisszabon mellett Porto és Sintra látogatása férhet bele. Portó-ba érdemes a TAP légitársasággal utazni (akciók folyamatosan vannak és óránként indulnak a gépek). Mi reggel indultunk és délután jöttünk vissza. A repülőút alig 45 percbe telik.

Lisszabon – a sokoldalú város
A repülőtérről könnyedén bejuthatunk a városközpontba: három vonal van (ezeket többféle színnel jelölik), ami lényegében elég jól lefedi a várost. Lisszabon kártyával a tömegközlekedés ingyenes és rengeteg kedvezmény jár hozzá (nevezetességek, szolgáltatások és belépők.) Összeszedtük, hogy mit érdemes megnézni – beszámolónk természetesen csak szubjektív szemszögű lehet – hiszen az már nézpont kérdése, hogy kinek melyik látnivaló lehet érdekes. Mindenképp ttrapabíró cípőt és többrétegű öltözetet ajánlunk a szeles időjárás miatt. Ugyan a város nem nagy, de a sok kis utcában és a dombos részeken könnyű eltévedni, és a bolyongás sokszor fárasztó lehet szerencsére nekünk idővel sikerült kiismernünk magunkat.

Néhány tipp az utazáshoz:

- Megéri utazni a 28-as villamoson: az Estrela és a Praca de Comercio térről indul a régi villamos, amivel remekül bejárható a Bairro Alto és Alfama negyed. Legközelebbi metró: Martim Moniz.
- Az Olaias metrómegálló izgalmas építészeti megoldásait látni kell!
Castelo do São Jorge: csodálatos panoráma tárul elénk, igaz sokat kell gyalogolni, de megéri!
- Érdemes átautózni(vagy buszozni) az Április 25. hídon;
- Elevador de Santa Justa – a Baixa negyedben,
- Szent Jeromos-kolostor és Belém-torony. A Lisszabon jelképévé vált Torre de Belém, mely egy szikára épült, egykor a folyó közepén állt. A világítótornyot azzal a céllal építették, hogy innen védhessék a kolostort és a folyó torkolatát. Az 1775-ös nagy földrengés során azonban a Tejo medre is eltolódott, így a torony közelebb került a parthoz. Nem messze díszeleg a „Felfedezések emlékműve”, melynek tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a kolostorra és az előtte lévő szökőkutas parkra.
- Museu da Carris (villamosmúzeum): a 15-ös villamossal és a 727-es busszal közelíthető meg. Érdekesség, hogy 1873-ban állították pályára az első villamost.
- Akvárium (Oceanário). Európa egyik legnagyobb és legszínvonalasabb akváriuma, amely nagyon szépen bemutatja a tengeri élővilágot. Maga a komplexum hatalmas, a Föld óceánjainak, tengereinek külön termeket szenteltek, ahol rája, többféle cápa, teknős és számtalan további állat úszkál együtt.
- CINEMATECA: művészmozi, ami valójában egy múzeum is – kihagyhatatlan program a filmek szerelmeseinek.
- Praca do Comercio: azaz Kereskedelmi Tér – a város legnagyobb tere.
- Krisztus-szobor

Sintra
A CP nevű vasúti társaság által üzemeltetett vonalon elég sűrűn, kb. félóránként közlekednek járatok (ez a helyi HÉV) a lisszaboni Rossio nagypályaudvarról, illetve a metróvonalhoz kapcsolódó pályaudvarról. Lisszabon kártyával ez a járat ingyenesen vehető igénybe. A város elegáns, extravagáns, és mégis valahogy harsányságtól mentes. A városháza kinézete, stílusa tulajdonképpen egész Sintrát jellemzi. Úgy fest ez a tornyos, fantáziadús épület, mintha csak egy mesekönyvből lépett volna ki. A Nemzeti Palota, a Mór vár és a Pena Palota meglátogatása kissé strapás program, de megéri a fáradtságot és a jellemzően szeles idő elviselését, mert a Pena Palota valóságos mesevilág, a mór várnak romantikusan szép a környezete, az onnan nyíló panoráma pedig egyszerűen lenyűgöző. Gyaloglás helyett a pályaudvarról induló 434-es busz ajánlott. Ez egy hop on-hop off járat, és a legtöbb látnivalóhoz elvisz.

Portugália és Lisszabon minden évszakban gyönyörű, és ajánljuk mindenkinek, aki télen is nyári időjárásban, mesebeli épületek közt kalandozna, lenyűgöző panorámákban gyönyörködne, elveszne a romantikus kis utcákban, vagy egyszerűen csak szívesen eltöltene pár tartalmas napot egy hazánkból könnyen elérhető, de a turisták által még kevésbé felfedezett helyen.

Cikkünk a Turismo de Lisboa támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)