OSLO: Norvégia lüktető és sokszínű fővárosa

A főváros az Oslo-fjord csúcsánál helyezkedik el. A nem mindennapi fekvés egyúttal ízelítőt ad a városon túl található, vadregényes csodákból is. Az Oslo Pass segítségével ingyenes a tömegközlekedés és a legtöbb múzeum is, a kártya fő előnye, hogy digitálisan is letölthető az applikáció segítségével. A reptérről a flytoget gyorsvasúttal alig 19 perc alatt a városban lehetünk.

Norvégia a legszebb, legsokoldalúbb, ugyanakkor a legdrágább skandináv országok egyike. Az éttermekben délben 70-90, este 150-200 koronáért ehetünk egy kiadós főételt, de a szupermarketekben és a piacokon a nyugat-európai színvonalnál kicsit magasabb árakkal találkozunk. Ugyanakkor a közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Néhány norvég híresség: Edvard Munch (A sikoly c. kép festője), Ibsen, Roald Amundsen (norvég felfedező, aki a sarkvidékeket fedezte fel), Marilyn Monroe, Friday Lyngstad, Renee Zellweger.

A főváros mindenekelőtt a „zöld” jelző büszke birtokosa is, a megújuló és zöld energia használata egész Norvégiára jellemző.

Oslo fontosabb látnivalói – ahogyan mi láttuk:

Akershus Castle: Középkori kastély 1300 körül. Manapság a kastély csodálatos csarnokait a kormány állami rendezvényekre használja. A kastély kápolnája és a királyi
mauzóleum a nagyközönség előtt is nyitva áll. Egész évben vezetett – csoportos – látogatások vehetők igénybe, amely tartalmazza az audioguide-ot is.

Ekebergparken: A különleges szoborpark egész évben várja a látogatóit, valamint a természet szerelmeseit.

Museum of Oslo: A nem mindennapi várostörténeti múzeum alig 200 méterre található a népszerű Vigeland szoborparktól. Érdemes megnézni az kiállítást és egy 20 perces kisfilmet a város 1000 éves történetéről.

Nobel Peace Center: A Nobel-békedíjasok különböző területéről láthatunk gazdag és változatos kiállítást. Az interaktív tárlatot gazdag installációk, fotók és videók teszik teljessé.

Norwegian Maritime Museum: Norvégia ugyan kicsi ország, de a tengereken nagy hatalma volt. Az interaktív kiállítás megismertet minket a norvég hajózás történetével.

Oslo Transport Museum a városi közlekedési múzeum kiállításain megismerhetjük Oslo közlekedési eszközeit az 1875-ös ló vontatta villamostól kezdődően napjainkig. 40 villamos és csaknem 140 más közlekedési eszközt is megcsodálhatunk.

The Polar Ship Fram: Fram és Gjřa a világ leghíresebb sarki kutatóhajói! Történetüket különleges vetítés keretében ismerhetjük meg, a gyerekek pedig élvezhetik a sarki szimulátort, amely gondoskodik a jeges és hideg kalandokról. A különleges kiállítás 10 nyelven is elérhető!

Viking Ship Museum: igen részletgazdag és interaktív kiállítás a viking történelemről.

Igazi különlegesség a Popsenteret, amelynek helyszínén megismerhetjük a norvég pop-kultúrát, valamint a Magic Ice Oslo, ahol pedig jeges koktélok fogyasztása közben csodálhatjuk meg a város látványosságait jégszobrok formájában.

Ha pedig valami egészen különlegesre vágyunk, akkor irány a Vigeland szoborpark. A terület a világ legnagyobb szabadtéri szoborparkja (bronz, gránit – és kovácsoltvas), nevét Gustav Vigelandról (1869 – 1943) kapta, a művész majd 200 alkotást készített. A park az év minden napján ingyenesen látogatható. A látogatást érdemes összekötni a Frognerbadet (szabadtéri uszoda)-ben egy kis úszással. A létesítmény különlegessége, hogy mindig 25 fokon tartják a hőmérsékletet. A fürdő, mint nyilvános uszoda 1956-ban nyílt meg a városiak számára. Rendszeresen tartanak itt versenyeket és edzéseket is.

A látványosságokon túl:

Oslo ugyan nem a fjordok központja, viszont itt is részt vehetünk egy kellemes, 2 órás fjord-túrán a közeli vidéken. Ha kedvező az időjárás, akkor csodálatos élményben lehet részünk, megcsodálva többek között az Opera házat a különböző kis öblöket és a város nevezetességeit.

Cikkünk a Visit Oslo  támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)