Ljubljana – sok látnivaló kis helyen

A folyóparti kicsiny főváros szívében a Ljubljana kastély helyi feudális urainak vára található, a jobb parton. Manapság ez a hely minden turisztikai programban szerepel. Ljubljana a Sárkány városa, ahogyan ezt jelzi a címere, a zászlaja, a vára, de motívumként láthatjuk a hidjain és a helyi reklámokon is. A szlovén főváros gondosan megtervezett történelmi magját műemlékek és tágas terek teszik hangulatossá.

Mint minden városnak, Ljubljanának is megvannak azok a kevésbé ismert értékei, amiért érdemes egy újabb ljubljanai hétvége erejéig nekiindulni.

Fedezzük fel: az Egyetemi Könyvtár épületét a Turjaška ulicán. Pár euróért megcsodálhatják a plečniki remek belsejét. Érdemes átsétálni a városi jelkép Hármas-hídon. Kerékpározzunk le a folyó mentén az art deco hatású Zapornica gáthoz.

A ljubljanai várhoz vezető sikló, amelyet a Festival Ljubljana cég üzemeltet, közel 30 utas befogadására alkalmas, és alig 1 perc alatt ér fel a várhegy tetejére.
Maga a vár csak egy a város kastélyai közül, de minden bizonnyal a leglenyűgözőbb és egyben a leglátogatottabb is. A 15. század közepén épült, ma már kedvelt turisztikai célpont. Csodást kilátást nyújt a városra, három étteremnek, borosboltnak, Bábmúzeumnak, Szlovén Történeti Múzeumnak ad otthont, és számos kulturális esemény helyszíne is. A kastélyban minden nap történelmi tárlatvezetéseket tartanak. A várkilátó minden bizonnyal a ljubljanai vár egyik legkiemelkedőbb látnivalója. A toronyból visszatéve ne felejtsük el megnézni egy 12 perces dokumentumfilmet az erőd történetéről. A várban jazzklub, esküvői termek és történelmi termek is találhatók, amelyek csak vezetett túrával nézhetők meg.

Ljubljana továbbá egy fantasztikus Operaházzal is büszkélkedhet, melyet 1892-ben, neoreneszánsz stílusban építettek. Nemcsak gyönyörű homlokzatát, de belsejét is érdemes megnézni. Az Operaház közelében találjuk a Nemzeti Múzeum épületét. A múzeum egy neoreneszánsz palotában lett kialakítva, mellette található a Történeti Múzeum is. A múzeumtól délre terül el a vonzónak kevésbé nevezhető Köztársaság tér, melynek betonházai eltakarják a Cankarjev dómot. Itt tartják a legfontosabb kulturális rendezvényeket és kiállításokat, és itt található a parlament is.

Zöld ország zöld fővárosa

Ljubljana tele van zöld felületekkel, ami az erdők arányát tekintve Európa harmadik legzöldebb országának fővárosában (2016-ban kapta meg az elismerést!) nem is csoda. A forgalmas Slovenska cestától és a tőle nyugatra fekvő üzleti és kormányzati negyedtől csak néhány perces séta a Tivoli park, amely a hatalmas és igen közkedvelt Állatkertnek ad otthont.

A belváros pár nap alatt könnyedén bejárható, a családias hangulatú város kiválóan alkalmas egy könnyed városnézős kirándulásra is. A kellemes séták mellett vegyünk részt hajótúrán (kb. 45 percig tart) is a Ljubljanica folyón.

Cikkünk a Visit Ljubljana közreműködésével jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)