Kalandos nyaralás Máltán

Máltában az az egyik legjobb dolog, hogy akár későn nyaralóként, még szeptember közepén is meleg napsütésre, és kellemesen hűs vízre számíthatunk. A mediterrán éghajlat nagy előnye, hogy igen hosszú, és nagyon meleg, száraz nyarat élvezhetünk, és a tél is csak enyhe, csapadékos. Az évi átlaghőmérséklet kellemes 18°C.

Máltáról általánosan

Málta a világ kilencedik-, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa: egy törpeállam Dél-Európában. Málta az Európai Unió tagállama, fizetőeszköze az euró. Málta egyik érdekessége, hogy a tömegközlekedés igényét csak buszok szolgálják ki. Nincs metró, villamos vagy vonat. A nyaralási szezonban annyi a turista, hogy a buszokra feljutni szinte lehetetlen, így mi is a legjobb opciót választottuk: béreltünk egy autót. A péntek délutánokat viszont a helyiek tanácsára nem autóban töltöttük, ugyanis ilyenkor a szokottnál is nagyobb a dugó, a városok tömve vannak járművekkel.

Mi kicsit durr bele módon indítottuk a nyaralásunkat, hála a női szervezésnek. Kivettünk ugyan másfél hét szabadságot, de ez alatt csak valami rövid horvátországi kirándulást tervezgettünk. Gondoltam egyet, és kerestem egy last minute utakkal foglalkozó oldalt, hátha van valami jó ajánlatuk Horvátországba. Ehelyett végül Málta jött velem szembe, és én azonnal indulni akartam.

Néhány jó tanács előrelátóaknak

A taxi fekete vagy fehér, de rendelned kell, nem intheted le az utcán csak úgy. Az autókölcsönzés feltétele a minimum 25 éves kor, és ne felejtsétek el, hogy Máltán jobb oldalon van az autókban a kormány! Ha a busz mellett döntötök, a 7 napos kártya kiváltása a legmegfelelőbb. Ezzel bármelyik buszra felszállhattok, annyit utazhattok vele, amennyit akartok, mindössze 21 Euróért. A csapvíz iható, de magas a klór és a szódium tartalma, ami az ízére is negatív hatással van – érdemes palackozott ásványvizet vásárolnotok.

Kirándulós programok, amiket imádtunk

Sajnos vagy szerencsére egyikünk sem az a kanapén henyélős típus, így már a második napon felfedezőútra indultunk a szállás környékén. Elsőnek Mellieha plébániatemplomát látogattuk meg. külsőre átlagos benyomást keltett, azonban belül lélegzet elállító volt. A többi templomnál valamivel nagyobb, illetve előtte egy nagy tér terül el, ami kiváló fotózási lehetőségeket nyújt. Egy kisebb kápolna, valamint egy kilátó is tartozik hozzá, ahonnan hosszú percekig gyönyörködtem az öbölre nyíló kilátáson. Este pedig lentről érdemes megszemlélni a szépen megvilágított plébániatemplomot.

A templomtól kis sétára volt egy óvóhely-múzeum (Air Raid Shelter), szinte fillérekért tekinthettünk meg. Én szeretem az efféle kiállításokat, magát a kort és a megmaradt tárgyakat tanulmányozni, így 2 eurós belépőért cserébe tettünk egy kis sétát a hűvös bunkerben.

Extrém élmények

Persze nem telhetett el úgy nap, hogy csak úgy süttessük magunkat a napon, így részt vettünk egy kalandos kajak-túrán is, 6 km-re a szállástól, a Gozo-szigetnél. A Kayak Gozo munkatársai mindent információt pontosan átadtak, segítettek, és kedvesek voltak. Sztorikat meséltek és nevettettek, figyeltek, hogy biztosan jól megy az evezés. Határozottan az egyik legjobb élményünk fűződik hozzá!

Emellett a városban járva-kelve beszereztünk néhány alapfelszerelést snorkelezéshez, és a szállásunkhoz közel eső öbölben álltunk neki búvárkodni, meglesni a vízben rejtőző apró élőlényeket. A környéken számtalan lehetőség van merülésre, amihez hajóval visznek be, teljes búvárfelszerelésben, és egy tapasztalt búvár útmutatásával. Mi csak az utolsó előtti napon jártunk egy ilyen programon, mert ha a második napon mentünk volna, én az egész hetemet a víz alatt töltöm – nyaralás címszóval.

Nagyon fontos, hogy utazás előtt kössetek egészségbiztosítást, illetve ajánlott a poggyászra is biztosítást kötnötök – csak az óvatosság kedvéért. Tervezzetek előre, vagy ugorjatok fejest egy last minute útba, Máltát mindkét esetben érdemes meglátogatni.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)