Hallstatt: egy idilli falucska, ahol megállt az idő

Hallstatt, az osztrák Alpok gyöngyszeme egy festői kisváros a Hallstatti-tó partján. Híres meseszerű szépségéről és ősi sóbányáiról, melyek több mint 7000 éves múltra tekintenek vissza. A városka keskeny utcái, hagyományos faházai és lenyűgöző hegyi panorámája egyedülálló élményt nyújtanak. Hallstatt kulturális öröksége és természetes bája miatt az UNESCO Világörökség része, és tökéletes helyszín azoknak, akik el akarnak merülni Ausztria történelmi és természeti kincseiben. Magyarországról soproni kerülővel Graz felé autózzunk, egészen a település parkolójáig, mivel a kisvárosba csak gyalogosan mehetünk be!

Felső- Ausztria és Hallstatt

Felső-Ausztria osztrák tartomány, amely a Dunára és az Alpokra támaszkodva kínál lenyűgöző tájakat és gazdag kulturális örökséget. Felső-Ausztria vidékei bájos falvakkal és történelmi városokkal vannak tele, mint amilyen például Hallstatt, ami a Világörökség része. A térség híres a termálfürdőiről, valamint a Salzkammergut tóvidékéről, amely kiváló lehetőséget nyújt a természet szerelmeseinek a kirándulásra és a pihenésre.

Hallstatt népszerűsége miatt a szálláshelyek száma korlátozott, és mivel nyáron érkeztünk, a szomszédos Bad Ischlben foglaltunk. Innen alig 26 km Halstatt, és izgalmas, de csodaszép kacskaringós út vezet a városba.

Hallstatt látnivalói

A kövezett, lépcsős utcákon haladva ügyeljünk rá, hogy ne zavarjuk a helyiek nyugalmát, és tartsuk tiszteletben a magánszférájukat.

A piactér a kisváros központja. Közepén a Szentháromság szobor áll, körülötte rendezett épületek, tiszta udvarok és muskátlival teli ablakpárkányok. Itt találhatóak az éttermek, kávézók, fagyizók, ajándékboltok, valamint ez minden jelentős esemény helyszíne. Innen indul az egyik komphajó is, amely 3 euróért átvisz Obertraun vasútállomására.

Hallstatt központjában található az evangélikus templom, mely a 18. század végén épült, II. József császár megbízásából.

A 12. században épült katolikus templom kertjébe csak kevesen jutnak el a főutcán hömpölygő turisták közül. Célszerű meglátogatni, hiszen Hallstatt egyik legszebb és legnyugodtabb kilátópontja.

Hallstatt sóbánya – SalzweltenKisvonattal visznek a hegy belsejébe. Onnan előbb gyalogosan, majd egy 64 méter hosszú facsúszdán folytathatjuk az utat. A tiszta vizű barlangi tó több mint egy kilométerre van a bánya bejáratától. A bánya levegője gyógyító hatású, de másfél óra föld alatti tartózkodás után jólesik majd ismét látni az eget. A bánya hőmérséklete mindig 8 fokos, ezért öltözzünk melegen, és készüljünk fel arra, hogy sokat kell gyalogolni!

Skywalk kilátó
A Skywalk háromszög alakú platformja 360 méterrel a tó fölé nyúlik. Balra lent Hallstatt, szemben jobbra Obertraun látható, ha pedig jó időt fogunk ki, páratlan panorámában lehet részünk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)