Göteborg – folyamatos szórakozás, pezsgő kultúra és rengeteg zöldterület!

Göteborg Svédország délnyugati sarkában található, a Göta älv folyó mindkét oldalán, amely az Északi-tengerhez vezet. A város híres többek közt gyönyörű déli szigetcsoportjáról, a Volvo Múzeumról és a Lisebergről, amely Európa egyik legjobb vidámparkja, de sok más látnivaló is található ezen a nyugodt és hangulatos településen, amelyet gyalogosan vagy kerékpárral könnyen felfedezhetünk. Igazi élmény, ha a híres kék villamossal járjuk körbe a környéket.

Érkezés a reptérről

A Wizz Air menetrend szerinti járatokat üzemeltet Budapest és Göteborg Landvetter repülőtere között. Transzfer szempontjából a Flygbussarna busz a legjobb megoldás, amely a központi pályaudvarig szállítja az utasokat. Az út hozzávetőlegesen 30 perc, és elővételben vásárolva olcsóbban kaphatunk jegyet.

A svédországi látogatásra leginkább júniustól augusztusig érdemes sort keríteni, amikor meleg az idő, és a napok valóban hosszúak. Göteborg ebben az időszakban a legélénkebb, a parkok mindig tele vannak, és városszerte egyedülálló vagy különleges eseményeknek lehetünk tanúi, illetve részesei. A hőmérséklet a nyári hónapokban elérheti a 25-26°C fokot. Mi júliusban utaztunk Göteborgba.

Fontosabb látnivalók

Liseberg Vidámpark Lásd itt a külön cikkünket: https://www.kulturcafe.hu/utazas/liseberg-europa-negyedik-legjobb-vidamp...

Érdemes felfedezni az egykori munkásnegyedet, a mai óváros, a Haga környékét.
Antik boltjaival és hangulatos kávézóival nagyszerű hely egy sétára és pihenésre.

Paddan városnéző hajótúra: az egyik legjobb módja annak, hogy egy egészen egyedi szemszögből fedezhessük fel Göteborg helyszíneit. A Kungsportsplatsenről kiindulva a csatornákon keresztül hajókázhatunk el a 17. századi történelmi épületek mellett, amelyeket közel 20 alacsony híd köt össze, mielőtt eljutnánk a nyüzsgő kikötőbe, ahol halászhajókat, hajógyárakat és Göteborg Tengerészeti Múzeumát tekinthetjük meg. A túra időtartama 50 perc.
A Paddan hajók legfeljebb 88 ember befogadására képesek Az első Paddan városnéző túrára Göteborgban 1939. június 15-én került sor, és a későbbiekben hagyománnyá vált. Maga a Paddan név a varangyot jelentő svéd „padda” szóból származik, mivel az ember, aki elsőként elindította a Paddan túrákat, újjáépítette a Kosterbåt nyugati partját, és azt állította, hogy az egy fejjel lefelé fekvő varangyra emlékeztet. A legrégibb, ma is közlekedő hajót, a Paddan 4-et 1947-ben építették.
Évente közel 100 000 göteborgi látogató utazik ezekkel a csatornahajókkal, amelyek „hop-on hop- off” rendszerben közlekednek.

Több információ (angol és svéd nyelven)
www.stromma.com/en-se/gothenburg/

Botaniska Trädgården: ez a botanikus kert Európa egyik legnagyobbja. Csaknem 500 hektáros területen található, amely több mint 12 000 növényfajnak ad otthont, és emellett található itt egy japán kert is. Érdemes kimenni ide egy jó könyvvel, és élvezni a jó időt.

Üljünk be a Cafe Husarenbe egy fikáért!
Mi köze a kávénak a fikához? A fikát gyakran „kávé- és süteményszünetként” határozzák meg, és ez közel is jár az igazsághoz, de valójában a fika ennél sokkal több! A legtöbb svéd úgy véli, hogy szinte elengedhetetlen minden nap időt szakítani a fikára, azaz a barátok és kollégák számára, hogy megosszanak egy csésze kávét (vagy teát) és egy kis harapnivalót. A fika egy rituálé. Még a hatalmas Volvo-üzem is megáll a fika kedvéért. A fika szót igeként is használják, és a helyiek napi kétszer élvezik ezt a tevékenységet. A Café Husaren tökéletes helyszínként szolgál erre. A festői stukkó és üveg mennyezet alatt ülve házi süteményeket, tipikus svéd szendvicseket, forró csokoládét, valamint a világ legnagyobb fahéjas tekercsét élvezhetjük, miközben kicsit feltöltődünk.

Járjuk körbe az „úszó” hajómúzeumot!
A világ legnagyobb úszó tengeri múzeumában modern tengeri hajókat találunk, köztük egy rombolót is. Tengeralattjárók, teherhajók és különféle vontatóhajók kalauzolnak minket végig Göteborg kikötőjének történetén. A HMS Nordkaparen tengeralattjáró a kiállítás fénypontja. Ez egy Draken osztályú tengeralattjáró, amely a leghosszabb tengeralattjáró-osztály Svédországban. A Nordkaparent a malmöi Kockums Mekaniska Verkstad épületében építették, és 1962-ben szállították a Svéd Haditengerészethez. A fő különbség a jelenlegi és a korábbi típusok között az a hajófenék, amelyet korszerűsítettek, és X kormánnyal szereltek fel. Hogyan működik egy tengeralattjáró valójában? Hogyan menthetjük meg óceánjainkat a méreganyagoktól? Hogyan képesek úszni a hatalmas hajók? A tengeri laboratórium tizenegy állomásán keresztülvezető utunk során sokat megtudhatunk a tengerről, a tengeri életről és a tengeri környezetünk törékeny egyensúlyáról, és ez a múzeum tökéletesen alkalmas arra, hogy a generációk együtt fedezzék fel a tengerek és a hajók lélegzetelállító világát.
Bővebb infó és jegyvásárlás: www.maritiman.se

Universeum
Ez a modern tudományos központ és múzeum 2001-ben nyílt meg. Hatalmas trópusi esőerdőt, akváriumot, űrjárműveket és üvegliftet is találunk itt, miközben egy vízesésen és egy fedett állatkerten is keresztülvezet az utunk. Az Universeum hat részre osztható. Maga az épület, valamint az állatok és a növényzet is lenyűgöző és egyedi a maga nemében, a kialakítás pedig az ismert építész, Gert Wingårdh keze munkáját dicséri. Fantasztikusan sokszínű programok sora található Göteborg modern tudományos múzeumában, amely villamossal 20 perc alatt könnyen elérhető a városközponttól. Az állatbarátokat különösen saját dél-amerikai esőerdőjük, a „Reptilarium” és az óriási akvárium fogja magával ragadni, amely több száz tengeri halfaj otthona, többek között cápákkal is találkozhatunk itt.
A svédasztalos étkezésért pedig irány a Café Andrum, ahol hagyományos hot dog és hamburger is fogyasztható. Az Universeum shopban egyedi és különleges játékokat vásárolhatunk.
www.universeum.se/visit/opening-hours/

Töltsük le a Västtrafik appot! – Ha tömegközlekedéssel kívánunk közlekedni, célszerű letölteni a „To Go” alkalmazást a Västtrafik oldalról. Ezzel az alkalmazással olcsóbban vehetjük meg az általunk kiválasztott jegyeket (90 perces egyszeri, napi vagy hetijegy, illetve bérlet). Jegyeket vásárolhatunk a 7-Eleven boltokban is.

Ingyenes gyalogos túrák – A göteborgi gyalogtúrák a legjobb módja annak, hogy alaposan megismerjük a települést, ha pedig gyakran tévedünk el, akkor ezt a tripet egyenesen nekünk találták ki!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)