Egy csipetnyi Szicília: Palermo és környéke

Palermo egzotikus, már-már afrikai hangulatot idéző, emellett kaotikus város, szép látnivalókkal. Jellemző rá a street food nagy választéka, valamint a (sokszor szintén kaotikus és koszos) piacok egyvelege. A látnivalók itt nincsenek egymáshoz annyira közel, az utcahálózat pedig leginkább egy labirintushoz hasonlít, könnyű benne eltévedni. A nevezetességek felfedezésében a 3 napos a Palermo Card szolgált segítségünkre. Cefalù pedig a régió legszebb városa, alig 70 km-re Palermótól.

Budapestről az ír Ryanair légitársaság gépeivel lehet eljutni alig másfél óra alatt az olasz régióba. Röviden tekintsük át Palermo nevezetességeit!

Palazzo dei Normanni és Cappella Palatina
A Palazzo dei Normanni Európa legrégebben álló királyi palotája. A 9. századi arab palotát a 12. században alakították át a normann királyok igényei szerint. Szicília normann uralma alatt a Palazzo szolgált a királyok palotájául. 1947 óta Szicília regionális parlamentjének a székhelye. A Palazzo földszintjén található Cappella Palatina, azaz udvari kápolna a palota egyik legszebb része. 1132-ben épült, egy 1080-as kápolna alapjaira. A belső térben arab és nyugati hatások is megfigyelhetők. Figyelemre méltóak a konstantinápolyi művészek által készített, a világ legszebbjei közé tartozó mozaikjai és római oszlopai.

Piazza Pretoria
A Piazza Pretoria szép, 16. századi szökőkútjáról nevezetes (Fontana Pretoria).

Székesegyház
A palermói székesegyház építése 1185-ben kezdődött meg, de a 12. századi állapotából ma már nem sok látszik, bár néhány helyen még megfigyelhetők az eredeti normann építészet alkotásai. Sok bővítés, módosítás és restaurálás után mai formája a 18. századra alakult ki. Nem tartozik Olaszország legszebb templomai közé, de érdemes megnézni, és elámulni hatalmas méretein. Fejenként 5 euróért megéri felmászni a tetejére, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a hegyekkel körbevett városra.

La Martorana templom
A Matrorana, hivatalos nevén Santa Maria dell'Ammiraglio templom gyönyörű, eredeti 12. századi, bizánci aranymozaikjairól ismert. Nem kifejezetten vonzó külső homlokzata alapján nem is gondolnánk, belülről milyen szépségeket rejt ez az épület. Az 1143 és 1151 között épült templom közvetlenül a városfal mögött található, Palermo központjában.

Teatro Massimo
Olaszország legnagyobb és Európa 3. legnagyobb operaháza a párizsi és a bécsi után, 1897-ben nyílt meg, jelenleg 1350 néző befogadására alkalmas. A királyi páholyban napjainkban hírességek és politikusok foglalnak helyet. Ami szó szerint értendő, hiszen nekik sem jár kedvezmény! Mindenképp érdemes befizetni egy vezetett túrára angol nyelven.

Cefalù – a lenyűgöző város
A Palermótól 70 km-re keletre fekvő Cefalùba Palermóból a Centrale állomásról (REG vagy RV helyi) vonattal, 50 perc alatt lehet eljutni. A 14 ezer lakosú város Szicília egyik fő turistaattrakciója, és egyben legszebb helye is. Festői elhelyezkedése, meseszép óvárosa, homokos tengerpartja mellett értékes látnivalókat is kínál. 1140-től épített dómja egész Szicília egyik legfontosabb látnivalója, a normann építészet lenyűgöző példája, látképe uralja Cefalùt. Legtöbb ma látható része még a 12. századból őrződött meg. A dóm nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető. A dóm egy nyüzsgő, szép téren helyezkedik el, ahol éttermek és cukrászdák találhatók – persze ezek drágábbak a kevésbé központi helyeken lévő vendéglátóegységeknél. Érdemes kirándulást tenni a környéken, illetve felmenni a hegyre, és megtekinteni az egykori kastélyromot (Rocca di Cefalù), ahonnét csodálatos kilátás nyílik a kis városkára.

Cikkünk a Seecily Tourism Services támogatásával jött létre. Utazásunk alatt az Útipoggyász webáruház kényelmes és strapabíró hátizsákjait, valamint bőröndrendszerezőit használtuk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)