Bergen – a norvég fjordok elővárosa

Bergen Norvégia nyugati partvidékén fekszik, közvetlenül a tengerparton. Norvégia második legnépesebb, valamint Európa legcsapadékosabb városa, nem véletlenül nevezik az "esernyők városának". Ettől függetlenül a legszebb norvég városok egyike és innen indulnak fjordtúrák is. A Bergen Card segítségével ingyenes a tömegközlekedés és a legtöbb múzeum is, a látványosságokra pedig 20% kedvezményt kapunk.

A fjordokhoz és Bergen városába többféle módon is eljuthatunk: mi Oslóba repültünk WizzAir-el majd onnan Norwegian-el Bergenbe. Budapestről nem, de Bécsből lehet direkt is repülni fapadossal. Másik lehetőség pedig a vasúti közlekedés Oslóból. Mivel 300 km-re fekszik a két város érdemes a repülést választani.

Reptér-város vonalon a közlekedés: a Bybane (1-es számú villamos) egészen a reptérig eljuthatunk a városközpontból.

Főbb látnivalók:

Bergen Akvárium: a nagy és kis medencékben megcsodálhatjuk a tenger élővilágát, illetve láthatunk krokodilokat, kígyókat és gyíkokat is. Kellemes családi kikapcsolódás.

Fløibanen funicular (sikló), amellyel 6 perc alatt feljuthatunk a Bergen melletti Fløyen hegy tetejére, ahonnan lélegzetelállító a kilátás a városra és ideális túraútvonal is. Több túratvonal közül is választhatunk, vagy visszasétálhatunk a városba miközben a fjordok csodálatos kanyarulatait figyeljük.

Ulriken Cable car (libegő): a libegővel feljuthatunk az Ulriken hegyre, amely Bergen legmagasabb hegyeinek egyike. Egy menet nem olcsó (125 NOK) de a látvány magáért beszél.

Magic Ice: Norvégiában Oslóban és Bergen városában található a legismertebb jégbár. Belül jégművészeti „galéria” található, szobrok ihlette a norvég és nemzetközi művészek, mint például Edvard Grieg híres műveiből, amelyek kristálytiszta jégben készültek. Meleg fogadtatásban részesülünk: bejutáskor kapunk egy poncsót és kesztyűt, valamint a különböző koktélokat jeges pohárban szolgálják fel. Megcsodálhatjuk a város nevezetességeit jégből. A jégbár igen kedvelt legénybúcsú -és lánybúcsú helyszín is. Érdemes online foglalni!

Bergen régi rakpartján találhatók a város legnívósabb éttermei, a "Bryggen Tracteursted" történelmi környezetben várja vendégeit helyi specialitásokkal, a Fiske Enhjorningen étterem pedig azoknak való, akik igazán értékelik a tenger gyümölcseit. Érdemes elindulni Bryggentől északra, és felfedezhetjük a 13. századi Bergenhus erődöt, amit azért építettek, hogy megvédje a kikötőt. A városnéző programból nem érdemes kihagyni az 1150-ben épült donga templomot (Fantoft stavkirke), és a csodálatos 18. századi kúriát (Damsgard Hovedgard), amely a rokokó építészet legfontosabb példája Norvégiában.

Bergen 300 éves nyüzsgő halpiaca nagyszerű hely egy gyors falatozásra, ahol nem csupán különleges tengeri csemegéket kínálnak, hanem jávorszarvasból készült kolbászt is.

A fjordok kapujában pedig többféle kirándulást is kínálnak (Bergen kártyával itt is kapunk kedvezményt): mi a majd 3 órás Osterfjord és Mostraumen hajótúrát választottuk.
A nem mindennapi körutazás Nordhordalandsbrua mentén halad a Hordaland tartomány 27 km hosszú Osterfjordján. A legmélyebben Modalen, Norvégia második legkisebb települése található, mintegy 380 lakosával. Fjord szűkül a meredek hegyek között, amikor biztonságosan átjutunk a sekély és keskeny Mostraumen-szoros erős áramlatain. A túrán a hajó egészen a vízesésig viszi a turistákat, hogy szó szerint közelről tapasztalják meg a természet érintését.

Ha Norvégiát kívánjuk felfedezni érdemes először a fjordokkal kezdeni, ezek bejárása lenyűgöző élményt kínálnak. Erre a legjobb példa Bergen városa. Klasszikus városlátogatásban pedig Oslo lehet a következő desztináció.

Az egész országban a free wi-fi tényleg ingyen van, főleg az említett két városban tudtuk kíválóan használni!

Cikkünk a visitBergen turisztikai hivatal  támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)