Baltikum gyöngyszemei: Vilnius és Trakai

Vilnius belvárosa Európa legnagyobb barokk óvárosaként az UNESCO Világörökség része. Magyar vonatkozása is van, a Báthori István alapította egyetem. A balti államokra jellemző módon a látnivalók közel vannak egymáshoz. Kötelező megtekinteni az Užupis Köztársaság „negyedet”, valamint a várostól 28 km-re található Trakai várat. Vilnius Pass-szal pedig a legfontosabb látnivalók és a tömegközlekedés is ingyenes!

A látnivalókat nem soroljuk fel egyenként. Arra ott vannak az útikönyvek. Viszont Užupis negyede kötelező! A kis városrész önálló köztársaságnak kiáltotta ki magát, saját pénzzel, elnökkel, 11 fős hadsereggel és egy 39 cikkelyes alkotmánnyal. Ebben olyan alapigazságokat fektettek le, mint például hogy mindenkinek jogában áll boldognak lenni... Az alkotmányt a negyed főutcájában, a Paupio úton 23 nyelven függesztették ki.

A sztálinista korszak legfurcsább és egyben legbizarrabb építészeti „remekműve” a Koncert- és Sportpalota (Vilniaus Sporto rūmai), amely mintha a Csillagok háborúja mozifilmből került volna elő. A folyóparton található, és a helyi turistairodák előszeretettel reklámozzák. Maga az épület évek óta elhagyatott, talán egyszer majd átalakítják vagy lebontják.

Trakai

Vilniustól mindössze 28 kilométerre fekszik Trakai, amely csodálatos tóvidékével és vörös téglás kastélyával mindenképp megér egy kirándulást. A buszpályaudvarról indulnak távolsági járatok (alig 4 EUR oda-vissza), vagy vonattal is mehetünk, amely kicsit odébb áll meg. A Trakai kastély Kelet-Európa egyetlen tóvidékre épített épülete, amely ma koncerteknek és hangversenyeknek ad otthont. A 16. században teljesen lerombolták az orosz-svéd háború következtében, és csak 1962-ben újították fel ismét.

Cikkünk a Vilnius Tourist Information Centre támogatásával jött létre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)