Jubileum Az Őrült Nők Ketrecében

Ötvenedik alkalommal tűzi műsorára az Átrium Film-Színház március 15-én Jerry Herman és Harvey Fierstein világsikert aratott musicaljét, Az Őrült Nők Ketrecét. Az Alföldi Róbert rendezte, a Kultúrbrigád produkciójában megvalósult előadás kilenc hónap alatt ért el az ötvenedik előadáshoz, ami független színház esetében kiemelkedő sikernek számít úgy, hogy alkalmanként 330 néző ül a közönség soraiban. Az érdeklődés óriási, függetlenül attól, hogy mint szilveszterkor, éjfél után vagy éppen hétköznap délután tűzi ki a színház az előadást.

A színészek mindannyian pályájuk különösen fontos állomásaként értékelik Az Őrült Nők Ketrecét. Hevér Gábor, a mulatótulajdonos Georges-ot alakító színész számára a legmeglepőbb az volt, hogy sok olyan nézővel találkozott, akik „érintettek” a darab témájában. „Azt mondták, elképzelni sem tudjuk, mennyit segítünk nekik ezzel az előadással, és ez nagyon jó érzés. Színészileg is izgalmas számomra, hiszen először játszom színpadon családapát, akinek egy nagy fia van. Még soha nem volt gyerekem színdarabban, feleségem már igen, bár azok eddig mind nők voltak...” A „feleséget”, Albint, egyben a mulató sztárját, Zazát játszó Stohl András arra emlékszik, sejtette, hogy nagy siker lesz ez az előadás, de hogy az ő személyes életében is ekkora szerepet fog játszani, azt nem gondolta volna. „Olyasmit fedeztem fel magamban, amit azelőtt nem is gondoltam, hogy bennem lehet. Úgy voltam vele, hogy a férfinak mindig állnia kell a sarat. De Az Őrült Nők Ketrecének Albinje ráébresztett saját érzékenységemre, hogy nem mindig kell keménynek lenni. Nagyon élvezem játszani, nekem a szívem csücske ez az előadás.” Ahogy a Jacqueline-t alakító Parti Nóra fogalmaz: nagy öröm az előadás alkotóinak, hogy az emberek igenis nyitottak és fogékonyak az „érzékenyebb” témákra is. „Hiszek abban, hogy ennek az előadásnak köszönhetően talán sikerül sokakban rossz, negatív beidegződéseket lerombolni, sok-sok nevetéssel és persze könnyekkel kísérve. Igazi boldogság számomra, hogy Az Őrült Nők Ketrecének részese lehetek.”

„Az elmúlt huszonhat évben sok színházban megfordultam, rengeteg szerepet eljátszottam, de Az Őrült Nők Ketrece fergeteges sikeréhez hasonló élményben csak egyszer volt részem” – meséli a képviselőt játszó Mihályfi Balázs, aki szerint a történet egyszerű, az előadás mégis bonyolultsággal, mélységgel, olykor vérfagyasztó drámaisággal, ízléses, mégis fergeteges poénokkal nyújt rendszerint hatalmas ovációba torkolló, euforikus élményt. „A visszajelzés egyértelmű és azonnali – színész nem is vágyhat többre! Számomra rendkívül fontos, hogy egy előadás tükröt tartson, és adott esetben reflektáljon aktuális, a társadalmat széles körben foglalkoztató problémákra, akár provokatív felhangokkal is. Az előadás ennek maximálisan eleget tesz. Kemény munka volt, de megérte. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen tehetséges és a szakmája iránt végtelenül elkötelezett, alázatos csapatban dolgozhatok.” Józan László is az egyik legjobb döntésének tartja, hogy elvállalta Jacob szerepét. „Hiszen igazi tejfölszerep. Köszönöm Alföldi Róbertnek és a Kultúrbrigádnak, hogy létrehoztuk ezt az előadást!”

Az Őrült Nők Ketrece állami támogatás nélkül, magánszínházi produkcióban jött létre.

Fotó:Dudás Ernő

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)