A Játékkészítő – kulisszák mögött

December 27. és 30. között - négy napon át – összesen 12 alkalommal kerül színre A Játékkészítő című új magyar pop-musical a nemrég átadott budapesti Tüskecsarnokban. A monumentális előadás mintegy 600 m2-nyi színpadát 5 nap alatt 100 ember építette fel s a rajta lévő eszközök Belgiumtól Izraelen keresztül, a világ számos pontjáról érkeztek.

600 m2-nyi színpad, 16 méteres sárkány, 2,5 kg-os paróka
Rendkívül látványosnak ígérkezik az előadás, ehhez egy 600 m2-es színpadot építettek fel. Illés Gabriella, a darab producere elmondta, hogy miután – eltérően a kőszínházaktól – nincs zsinórpadlás, így 30 mozgatott függesztési pontot kellett kiépíteniük. Ezek lehetővé teszik például, hogy látványos reptetéseket hajtsanak végre, de 5 függesztett hinta is feltűnik majd a színen.
A színpad érdekessége, hogy minden díszlet függesztve van, állványok, traverzek nem rontják így a színpadképet. A színpadba 2 süllyesztőt is beépítettek illetve a cirkusz-varieté világát idézendő lesz 2 gumiasztal, 1 trapéz és egy kínai rúd is. Látványos elemek sora tűnik fel az előadás során. Például fél perc alatt nő ki a színpadból 8 db 7 méteres paszuly, egy 4,5 méteres gondola “úszik” be a színpadra a nézőtéren át és feltűnik egy 16 méteres sárkány is, mellyel a főhősök küzdenek majd meg. A látványt teszi teljesebbé a színpad hátterében felépített 250 m2-es vetítő felület. A színpadon 200 db intelligens lámpa világít, melyek 400 m híd szerkezeten helyezkednek el, s a berendezések működtetéséhez 8 km kábelt használnak fel. A színháztechnikai mozgatásokhoz 6000 m kötelet, 300 db csigát és 400 db karabinert építettek be és felkerült a színpadra 2 db, 4.5 m átmérőjű szélgép is.
110 jelmez vonul a darab során, melyekhez összesen 2500 méternyi anyagot használtak fel. Csak Aquatánia ruhájához – mely 10 ember munkájának gyümölcse - 200 méter különféle anyagból készült. A háromfejű sárkány jelmeze 5 hét modellezés után 3 hét alatt készült el, s a tollak is egyedileg lettek válogatva, megfestve. A különböző plüssök speciális kötőgéppel készültek, egyedi tervezések alapján. A darabban 30 különböző paróka tűnik majd fel a szereplők fején, a legnehezebb 2,5 kg, a leghosszabb a Dzsinn 180 cm-es hajkölteménye.

A zongoránál Rakonczai Viktor
Hien, A mese rólad szól c. dalával indul az előadás, melynek 12 betétdalát A Játékkészítő vezető zeneszerzője, Rakonczai Viktor, szövegíróként Orbán Tamás jegyzi, mellettük zeneszerzőként feltűnik még Rácz Gergő és Dobrády Ákos, de Király Linda, Király Viktor és Bereczki Zoltán is ott van a szerzők között. Az előadást - minden alkalommal - élő zenekar kíséri, Rakonczai zongorajátéka mellett egy 4 fős popzenekar játszik, amelyet a Magyar Virtuózok Kamarazenekar 8 tagja egészít ki.

A mozgalmas, táncosokkal és artistákkal gazdagon “fűszerezett” előadásban közreműködnek a Közép-Európa Táncszínház, Magyarország elsőként alakult táncszínházának tagjai illetve a MACIVA kiváló fiatal artistái is.

Fotó: Dudás Ernő

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)