János vitéz - Petőfi elbeszélő költeménye újra a színpadon!

János vitéz daljáték három felvonásban. Szövegét Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly írta, Heltai Jenő verseinek felhasználásával. Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható a Budapesti Operettszínházban, Bozsik Yvette rendezésében.

A bemutatóról elismerően írtak a korabeli kritikák is. Egyenesen a magyar operett megszületéséről beszéltek, míg Kacsóh Pongrácot a műfaj megteremtőjeként ünnepelték. Az újságírók kiemelték Bakonyi Károly érdemeit, amiért hű maradt az eredeti mű szelleméhez, és az elbeszélés gazdag cselekménysorából egy pergően érdekes színdarabot írt. Kacsóh Pongrác zenéjét korszakos jelentőségű és értékes muzsikának titulálták. Az eredetileg az operett műfajába sorolt művet már a kezdetekkor is többen dalosjátéknak, illetve vígoperának nevezték. Egyfajta sajátos magyar stílus létrejöttéről is szóltak az írások.

A bemutatót követően megszakítás nélkül 165 alkalommal játszották a darabot táblás ház („minden jegy elkelt” táblával) előtt a Király Színházban, összesen pedig 689 alkalommal került itt színre. A premiert követő néhány hónap alatt huszonkilenc vidéki színház vette meg az előadás jogát, a vidéki primadonnáknak még János vitéz-versenyt is tartottak. A siker példátlan volt.

Kacsóh Pongrác daljátéka hozzávetőlegesen 65 különböző bemutatót élt meg hazánkban, és számos határon túli bemutatót is számon tart a történelem.

Rendező: Bozsik Yvette
Szereposztás:
János vitéz: Dolhai Attila / György-Rózsa Sándor /Sándor Péter
Iluska: Bordás Barbara / Lévai Enikő / Kiss Diána
Bagó: Langer Soma / Erdős Attila / Pete Ádám
A francia király: Bodrogi Gyula / Földes Tamás / Jantyik Csaba
Francia királykisasszony: Fischl Mónika / Lukács Anita / Zábrádi Annamária
Mostoha: Oszvald Marika / Lehoczky Zsuzsa / Papadimitriu Athina
Strázsamester: Erdős Attila / Langer Soma / Pete Ádám
Csősz / Bartoló, tudós: Faragó András / Pálfalvy Attila

Jegyvásárlás és műsor: http://operett.hu/index.php?inc=repertoar_mutat&rId=262&evadId=15&mId=31...

Bemutatja: 
Operettszínház
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)