„Ez az este Szerb Antalé” – Bálint András önálló estje a Radnótiban

Ismét egy különleges premier október 3-án, vasárnap a Radnóti Színházban, ezúttal a Keres Emil próbateremben tekinthetjük meg Bálint András Szerb Antal Száz verse című önálló estjét, melyben egy bámulatos műveltségét szertelen csacsogással elfedő, végtelenül szerény és éppannyira csodálatos író-olvasó-szerkesztő-fordító tanárember elevenedik meg a színpadon.

Szerb Antal azt írja az először az 1944-ben megjelent általa összeállított versantológia bevezetőjében, hogy személyes szeretete alapján válogatta ki a kötet darabjait, melyek közül mindegyik vigasztalója volt egyszer egy magányos vagy egy bánatos órán vagy titkos és kimondhatatlan sejtelmeket ébresztettek benne a világ mélyebb és örök összefüggéseire.

"Az Utas és holdvilág, A Pendragon legenda, A királyné nyaklánca mindig is kedvenc olvasmányaim voltak” – mesélte Bálint András, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, “és gyakran lapoztam föl a Magyar irodalomtörténetet, A világirodalom történetét és a Száz vers című világirodalmi antológiát. Kamaszkoromban ez a könyv vezetett be a költészet világába, csinált kedvet a versolvasáshoz, így a versmondáshoz is. Ahogyan Szerb Antal írja: Alig van e versek között olyan, amelyhez ne fűzne valami egészen személyes megrendülés emléke… Kedves olvasó, ki tudja, mit tudsz megmenteni ezekben a szörnyű időkben, de ha kedves verseid veled lesznek, nem maradsz üres kézzel az üres ég alatt.”- tette hozzá a színművész, akinek ez a 12. önálló estje a Radnóti Színházban.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)