Détár Enikő mint Hello, Dolly! Új musical a Turay Ida színházban

Egy népszerű romantikus vígjáték októbertől a Turay Ida Színházban. A komédia, amely befutott New Yorkban a Broadway-n világhírűvé tette az 1969-es mozifilm és ahányszor játszották már Budapest vagy az ország színházaiban, annyiszor szerettünk bele Mrs. Dolly Levi házasságközvetítői praktikába.

Dolly, a középkorú, amúgy életteli özvegyasszony addig-addig szervezi másoknak a vágyott partnert, amíg fel nem ismeri, hogy az egyik házasodni szándékozó idősebb - és mellesleg igen gazdag – jelölt számára épp ő maga lenne a legmegfelelőbb. Elkezdődik hát a férjfogás Dolly Levi módra.

„Ez a darab arról szól, hogy a boldogság csak a szabadság érzésével együtt jöhet létre” – mondja a musical rendezője, Verebes István. – „Ezt, a boldogsághoz vezető utat találja meg a darabban Dolly, s a címszerepet alakító Détár Enikővel is ezt, a vívódásokkal teli utat kívánjuk megmutatni. Hogyan találjunk férjet, ráadásul olyat, aki bármennyire is tetszik nekünk, azt el is kell érnünk, hogy minket válasszon? Esszenciájában nem volt ez másként régen és nincs ez másként ma sem. Nincs más dolgunk a nézőtéren, mint tanulni, „ellesni” Dolly praktikáit – különösen manapság, az ismerkedési gondokkal küszködő fiatalabb korosztályokat elnézve. Hiszen ismét tanúi lehetünk a házasság/partner/közvetítés virágzásának, csak az internet korának megfelelő formában…. A darab, a Turay Ida Színház kisebb színpadán több, mint egy nagyszabású, látványos musical. A párbeszédek, a prózai részek nagyobb hangsúlyt kapnak az előadásban, s mindehhez Détár Enikő irgalmatlan munkabírással, hatalmas tempót diktál a társulatnak és persze nekem” – teszi hozzá Verebes István.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a színházba járó közönség mást kapna, mint amit vár. Hiszen Dolly, amellett hogy igyekszik megnyerni magának a gazdag Horace Vandergeldert, folyamatosan ügyködik azon, hogy a gyönyörű, fiatalon özvegyen maradt Mollyt összehozza Cornéliusszal, Vandergelder titkárával. Sőt azon is, hogy az összes rokon és jó barát, aki feltűnik, megtalálja a párját. S mindez azért, hogy a darab dramaturgiai csúcspontján, az összesereglett népes társaság kíséretében Mrs. Dolly Levi elénekelhesse a musicalirodalom egyik legismertebb dalát.

Fotó:Dudás Ernő

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)