40 éves a Macskák a Madách Színházban!

Az 1983-ban Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László csodálatos koreográfiájával színre vitt, és azóta több macskaéletet is megélt musical példátlan a hazai színházi életben. Ilyen még nem volt, hogy egy darab 40 évig megszakítás nélkül legyen műsoron, az eredeti rendezésben, koreográfiával, változatlan formában. A Macskák előadás fogalommá és a magyar színháztörténet részévé vált.

Andrew Lloyd Webber sikerdarabjának színreviteli jogát Szirtes Tamás és a Madách Színház még 1982-ben kapta meg, így Budapesten közvetlenül a londoni premier után láthatta a magyar közönség az akkori színházi világ egyik legnagyobb szenzációját. A legenda szerint Andrew Lloyd Webber arra a kérdésre, hogy miért adja oda legnagyobb sikerdarabját egy kis közép-kelet európai ország színházának, azt válaszolta: mert ez a darab többet fog rombolni a kommunizmusból, mint egy NATO-hadosztály. T.S. ELIOT angol költő Macskák könyve című versciklusát zenésítette meg zseniálisan Andrew Lloyd Webber, és ebből készült a fantasztikus, világsikerű Macskák című musical, amely a londoni West End-en 21 évig, a New York-i Broadway-n pedig 24 évig volt műsoron.

A Macskák Budapesten még ennél is nagyobb siker lett, és a magyar színházi életben egyedülálló módon 40 éve van műsoron. Premierje óta minden hazai színházi rekordot megdöntött, generációk nőttek fel rajta és most már több generáció váltotta egymást a különböző szerepekben is.

A Macskák szereplőinek minden korban meghatározó élmény, hogy részesei lehetnek a produkciónak. Pedig 40 évvel ezelőtt az akkori, legelső szereposztásnak sejtése sem volt, mekkora siker készül. Az abban az időben még prózai színház művészei fél éves tánckurzuson vettek részt Seregi László koreográfus irányításával, és rendkívüli áldozatok árán készültek fel a teljes egészében zenés-táncos előadásra.

Seregi László grafikusnak készült az Iparművészeti Főiskolán. Igazi reneszánsz ember volt, aki zseniálisan ötvözte a képzőművészet, a zene, a mozgás és a színjátszás elemeit előadásaiban. A világ számos helyén mutatták be egész estés balettjeit, valós nemzetközi sikert aratott majd’ minden előadásával. Az egyik legkedvesebb alkotása mégis a Macskák maradt, amelynek próbáin haláláig részt vett, újabb és újabb színészek és táncművészek tanulhatták meg tőle a ma is nagyon modern koreográfiájának lépéseit.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)