A Yellowstone-birodalom – Kevin Costner és Harrison Ford a sorozatsztárok

Írta: Ismeretlen

Az egykori színész, Taylor Sheridan 2015-ös Sicario és a 2016-os Hell or High Water forgatókönyvei jól demonstrálták Texas társadalompolitikai ráfordításainak éles, részletgazdag megértését. Sheridan ezután 2017-ben került a kamera mögé a Wind River – Gyilkos nyomon című filmhez, egy fagyos thriller és a wyomingi indián rezervátumba kalauzol. A Yellowstone-ban Kevin Costnert hozta vissza a köztudatba, míg annak előzménysorozatában, az 1923-ban Harrison Ford-ot.

Az író és a streaming sorozatsztárokká avanzsálta a legendákat

Sheridan neo-western, szappanopera drámája Montanába visz és Kevin Costnert újra a reflektorfénybe emeli 5 évadon keresztül. Tulajdonképpen egy Dallas-szerű szappanoperát kapunk neo-westernbe ágyazva, és valós társadalmi problémákkal.
A bolygó leggazdagabb nemzetében is a föld az egyetlen dolog, amiből nem tudunk eleget megszerezni és a Dutton család is ő több ezer hektáros földjükért vívnak állandó harcot, hogy megőrizhessék. A néző azon kaphatja magát, hogy szurkol a helyi bennszülött népcsoportnak és annak tervének, hogy jogosan vásárolják vissza földjüket. John Dutton mindent sajátos módon intéz, és ha kell ő lesz a kormányzó, hogy megvédje birtokát és természetesen a családját.

Ott van az aranyfiú, Jamie (Wes Bentley), egy ügyvéd, aki a politika felé vonzódik, még akkor is, ha érzi, hogy etikátlan mocsok tapad a kezéhez. Cory (Luke Grimes) a csendes, veterán megelégedéssel tölti napjait szülő felesége és hétéves gyermekük gondozásával. Beth (Kelly Reilly) angol színésznő a család fekete bárányát alakítja, aki mindenkibe beleköt és többet iszik alkoholt, mint Samantha a Dallas-ban. Szerencsére a karakterek nem unalmasak és igen meghatározó elemei a közkedvelt sorozatnak.

Érdekesség, hogy a Yellowstone-t valódi helyszíneken forgatták, és az „Y” jel sem díszletelem, hanem a ranch tulajdonosainak a szimbóluma.

Sheridan nem tétlenkedett és még a Yellowstone részei közt megalkotta az 1883-at (amelynek karakterei crossover-ben visszatérnek a Yellowstone 5.évadában) és a már említett 1923-at.

Az 1923-ban 100 évvel ezelőtt ismerhetjük meg a Dutton-ok történetét, három síkban: az amerikai vadnyugaton, Afrikában és szintén Amerikában az indián törzseket, akiket épp a katolikus egyház szeretne „betörni” vagy megváltoztatni a vallással. A sorozat a Dutton család két nemzedékére összpontosít, miközben küzdenek azért, hogy túléljék a történelmi szárazságot, a törvénytelenségeket és tilalmakat, valamint a szarvasmarha járványt. Kevin Costnerrel ellentétben Harrison Ford több sorozatszerepet tudhat magáénak, igaz korábban egy-egy epizódban vett részt, itt viszont meghatározója a teljes szériának, ugyanúgy első igazi sorozatfőszereplő mint Stallone a Tulsa King-ben. Mellette Helen Mirren szintén emeli a színvonalat és még az akciójeleneteken sem dublőr segítette őket. A neo-western feeling ebben az előzmény-szériában mutatkozik meg a leginkább. Kettejük szerepeltetése telitalálat és mindent visz.

A showrunner Sheridan megkapta a lehetőséget, hogy minden eddiginél mélyebbre áshasson kedvenc témáiban – a törvény gyengesége, a jóság elhomályosult csillogása, a köztes térben való eligazodás nehézségei –, a szélességet részesíti előnyben, kommentárjait a legkevesebbre hagyva, hogy hagyja maguktól haladni az eseményeket.
A miliőn keresztüli specifikusság régóta Sheridan erős vonása, és bár Yellowstone termékeny környezetet biztosít, nem mindig boncolgatta tovább a problémákat. Ettől függetlenül az említett három sorozat adja a Yellowstone-birodalmat. A műfajokat tekintve pedig van itt minden a nézőközönségnek.

Mindegyik sorozat a SkyShowtime-on tekinthető meg magyar felirattal.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)