Zsidó Művészeti Napok újratöltve!

A megváltozott helyzethez alkalmazkodva rendhagyó módon 2021. októberétől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, a ZsiMü! Programjaiban csupa izgalmas előadás, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek, és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.

November 27-én a Karády Katalinról szóló jazz-sztorit tűzi műsorára a ZsiMü, Ópiumkeringő címmel, a MOM-ban. A legendás dalokat Fekete-Kovács Kornél vezetésével a Modern Art Orchestra kíséretében hallhatjuk. A legendás és felejthetetlen hangú énekesnőt Pataki Szilvia színésznő formája meg. A koncert-színházi előadáson elhangzó zenéket Subicz Gábor egyedi hangszerelése teszi különlegessé.

Meghitt és kedves családi élmény várja a gyerekeket és szüleiket a Frankel Zsinagógában a Hanuka első napján, november 28-án délelőtt. Bíró Eszter és zenekara a Makkabeusok győzelméről, a kis korsó cseppnyi olajának csodákkal teli történetéről is mesél a gyerekeknek.

Decemberben még több izgalmas programot ígér a ZsiMü!

December 2-án a klasszikus zene kedvelői számára kihagyhatatlan az Aranykor című hangverseny a Zeneakadémián. Az est főszereplői két nemzetközi hírű kiváló művész. Korcsolán Orsolya (hegedű), többek között fellépett a Deutsche Grammophon, a Naxos America és a London-i Filharmonikus Zenekar szólistájaként, valamint Bonnyai Apolka (zongora) a New York-i Carnegie Hall, a Kyoto-i zongora fesztivál, és a Washington-i Kennedy Center vendégművésze.

Mácsai Pál rendszeres fellépője a Zsidó Művészeti Napoknak, idén december 8-án a Befogad és kitaszít a világ című Villon-estet hozza el a nézőknek Huzella Péter társaságában, amelyet a MOM-ban tekinthet meg a közönség.

Másnap, december 9-én, Kováts Kriszta énekesnő Biblia-Show című lemezbemutató koncertjét is a MOM-ban láthatják, amelynek témái ismerősek lesznek, hiszen az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténetei (Noé bárkája, a bábeli torony, a fáraó álma, vagy a betlehemi csillagok…), de tapasztalatból tudjuk, hogy a művész és szerzőtársai, valamint zenész kollégái mindig meg tudják lepni a közönséget.

December 22-én, Horgas Eszter fuvolaművész új koncertjének bemutatója lesz, amelynek címe: IMAGINE – fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot. Többek között Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Gershwin, a Doors, Madonna és Zaz világába pillanthatunk be a Class Jazz Band kíséretével.

HanukAkusztik! December 26-án, a Cotton Club Singers exkluzív unplugged koncertje ígér felejthetetlen szórakozást a MOMKult színháztermében. A VesprémFest-en idén nyáron óriási siker volt a 25 éves együttes jubileumi koncertje, most a budapesti közönség élvezheti a különleges előadásukat. A ZsiMÜ koncepciójához illeszkedve a legnagyobb slágereiken kívül világhírű zsidó szerzők dalaival színesítik a programot. Az ünnepi koncerten a népszerű énekesek - Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Fehér Gábor és László Boldizsár – mellett akusztikus hangszereken a Cotton Club Band játszik.

Náray Erika és művészbarátai - Peller Anna és Peller Károly -, Időutazás - dalok és sztorik az Oscar díj történetéből című estjével zárul december 27-én, a 2021-es ZsiMü programsorozata. A filmzenés időutazás közel 90 év legjobb mozgóképes dalaival biztosítja, hogy minden korosztály megtalálja a számára legkedvesebb zenét. Méltó óévbúcsúztató program azzal a kívánsággal, hogy 2022 tavaszán már a megszokott formában, fesztiválhangulatban ünnepelhetjük a zsidó kultúra sokszínűségét.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)