Seregi László emlékest, ahol a táncé a főszerep

Seregi László (Budapest, 1929. december 12. – Budapest, 2012. május 11.) Kossuth-díjas táncos, koreográfus. A 20. századi magyar balett történetének egyik legkiválóbb, külföldön is legelismertebb alkotója. Tiszteletére rendezett esten legemlékezetesebb koreográfiáival emlékezünk a Mesterre. A rendezvény házigazdája Hirtling István lesz.

Közreműködnek a Budapesti Operettszínház, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Madách Tánc- és Színművészeti Iskola és Szakgimnázium valamint a Sárközi Gyula Társulat táncművészei Sárközi Gyula az emlékest megálmodója a következő gondolatokat osztotta meg velünk: „Nagyon-nagy tanítómesterem volt Seregi László. Munkakapcsolatból indult és barátság lett belőle. Sajnos ő már nem él. A szó nemes értelmében nagybetűs ember volt.”

Sárközi Gyula 1972-1982 között az Állami Balett Intézet növendéke volt, majd a Magyar Állami Operaházban kartáncosaként, később címzetes magántáncosaként, szólistaként, 1990-től balettmesterként, 1991-től koreográfus-asszisztensként dolgozott. Legfontosabb mestereinek Seregi Lászlót, Markó Ivánt és Fülöp Viktort tartja. Tíz évig tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol évfolyamvezető balettmester volt, 1999-ben a docensi címet is megkapta. 1996-1997-ben a Magyar Fesztivál Balett balettmestereként dolgozott, 1992-től a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője. 2000-ben hozta létre a KFKI Kamarabalettet, amely később Sárközi Gyula Társulat néven működött tovább. 2001-ben alapította meg a Madách Musical Táncművészeti Iskolát és Szakközépiskolát. A Madách Tánciskola azzal a céllal jött létre, hogy professzionális musicaltáncoskokat képezzen, világszínvonalú oktatás keretében, nem elfeledtetve a tanulókkal a tánc nyújtotta örömöt..

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)