A parfüm és a festészet különleges találkozása

Szőke Péter Jakab a képi ábrázolás és a szabad művészi alkotás iránti vonzalma fotográfus édesanyja mellett kezdett el formálódni, bontakozni. Évekig építészmérnökként dolgozott, munkája mellett rajzolt és festett, 2006-ban azonban úgy döntött, ezentúl csak festészettel foglalkozik. Március 18-tól látható Szőke Péter Jakab LACUS PELSO - képzelt terek a Sekély tó partján című kiállítása a Pintér Galériában, ami április 1-ig tekinthető meg.

Hogy milyen emlékünk marad egy festményről, ha nem csak a szemünkkel, hanem más érzékszervünkkel is megpróbáljuk befogadni? Kiss Virág vezet bennünket végig a BALATON hangulatot megidéző festmények között, amihez illatokat társít. Így kiderül, hogy miként hat ránk a festészet és parfümök komplex együttléte.

Szőke Péter Jakab pedig mesél arról, hogy egy–egy festmény hogyan jött létre. Illetve arról, hogy mit jelentenek a színek, mit üzennek az alakok a festményein.

"Én a festészetben találtam meg annak a lehetőségét, hogy megmutassam a számomra fontos történéseket és érzéseket, melyeket megéltem. Ezek az események mindig emberekhez kapcsolódnak, örömök és fájdalmak elegyei, olykor tiszták, máskor káosszal teliek. A képi világomban is így jönnek vissza, színes, absztrakt alapokon megjelenő figurák, arcok, épített és természetes közegekben. Ösztönös gesztusokkal megmunkált, színes, expresszív felületeken kibontakozó lírai emberábrázolások." - mesélte a festőművész.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)