Páratlan zenei élmény részese lehet, aki december 4-én a Nádor Terembe látogat

A klasszikus zene kedvelői a közelgő ünnepek előtt sem maradnak izgalmas program nélkül. December 4-én a rendkívül gazdag repertoárral rendelkező drámai mezzoszoprán énekművész, Csordás Klára repít minket a barokk és romantikus muzsika fénykorába az Anima Musicae Kamarazenekarral a páratlan Nádor teremben. Ezen a varázslatos estén Frank, Stradella, Händel és Caccini áriái mellett hallhatjuk a közkedvelt Holberg-szvitet is, amelynek érdekessége, hogy eredetileg zongorára alkotta meg Edvard Grieg, aki később vonószenekarra is átdolgozta.

A fantasztikus estén pár órára visszatérhetünk a korábbi évszázadok zenei klasszikusaihoz, ebben vezetőnk az Anima Musicae Kamarazenekar és Csordás Klára operaénekesnő, aki egyenesen Párizsból érkezik a budapesti koncertre.

A Cziffra-díjas művésznő a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte zenei tanulmányait, ahol operaénekesi és zenetudósi diplomát szerzett. Énekművészi pályáját szólistaként a Nemzeti Filharmóniánál, operaénekesként pedig Bécsben kezdte. Később a Mannheimi Nemzeti Színházba szerződött ezután négy évig a Stockholmi Királyi Operaházban és a Folkoperanban dolgozott a neves színpadi rendezővel, Lars Rudolfssonnal. A jelenleg Párizsban élő énekes koncerteket és szólóesteket adott többek között Budapesten a Zeneakadémián, a Vigadóban, a Magyar Rádióban, a bécsi Konzerthausban, Párizsban a Cité de la Musique-ban (a l’Ensemble intercontemporainnel), a Radio Franceban, az UNESCO-ban, Münchenben a Herkulessaalban (a Bayerische Rundfunkkal), Londonban a Wigmore Hallban, a Gulbenkian Foundationban, Lisbonban, New Yorkban, Am Hagenben, Frankfurtban, Hamburgban, Szófiában, Stuttgartban, Oaxacában, Montrealban, Phoenixben, Genfben és Tbilisziben. A kortárs zene világában dolgozott Eötvös Péterrel, Wolfgang Rihmmel, Szofia Gubajdulinával, Salvatore Sciarrinóval, Matthias Pintscherrel és Sáry Lászlóval. Az anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül spanyolul és olaszul beszélő énekművész orosz, lengyel és norvég nyelven is énekel, így dalrepertoárja kivételesen gazdag. Tanít 1980 óta többek között a Conservatoire Européenben és az Ariam szervezetnél Párizsban.

Az eseményt Dvořák leghíresebb tanítványa, Josef Suk Esz-dúr szerenádja zárja, aki mestere kérésére komponálta magával ragadó alkotását. Suk a művet 1892-ben írta, és hamarosan híressé vált vele.

Csordás Klára gyönyörű hangja tovább emeli a rendkívüli előadás fényét, amelyet szeretettel ajánlunk az igényes zenekedvelőknek.

Fotó: Felvégi Andrea

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)