Örömzene Szalóki Ágitól

Szalóki Ági első alkalommal fűzi csokorba kedvenc karácsonyi dalait. Hetedik lemezén klasszikus templomi és magyar népi karácsonyi énekek szólalnak meg az énekesnő és jazz - zenész társai tolmácsolásában. Az egész családot megszólító, meghitt hangulatú zene, igazi ünnepre hangoló.

Egy csokorra valót válogattam azokból a dalokból, amiket otthonról, nagymamámtól hozok és templomban is énekeltem, zeneiskolában archív felvételekről s később népzenei gyűjtőútjaim során falusi asszonyoktól tanultam. A szövegeken eltűnődtem. Tudom-e hitelesen énekelni az énekeket, elmondani a karácsonyi áldás szövegét? Miben áll az én hitem, szeretetem? Várom-e valóban a gyermek Jézust? Mit jelent ez az eljövetel? Milyen változást hoz nekem és mit a világ számára? Hogyan megy végbe ez? Megváltó, megszabadító. Mit jelentenek ezek a szavak? Karácsonykor egy gyerek születéséről énekelünk. A megváltást hozó tiszta lényről, akit mi is magunkban hordozunk. Tudjuk–e, hogy bennünk lakik?

Legfőképp azt adta nekem ez a lemez, hogy gondolkodni kezdtem a Karácsonyról. Keresem a válaszokat: zenében, versekben, emberekben, a természetben.Ami mindezekből visszatükröződik bennem, az az általam keresett válasz.Decemberben, amikor a Föld északi féltekéjén fényre és melegre vágyunk,a természettel együtt valamiféle halálközeli állapotban vagyunk.Jó volna az újjáéledés, születés élményét átélni.- nyilatkozta az énekesnő.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)