Október utolsó hetében Kálmán Imre lázban ég Siófok városa

A világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját ünnepli a város. Öt napon át tart a XV. Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat Siófokon; kiállításmegnyitóval, tematikus városi sétával, zenés színházi előadásokkal és egy ünnepi gálával várják az érdeklődőket. A „Szenvedélyes századelő - a múlt találkozása a jelennel” című programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, amely gazdag programválasztékot és ingyenes látogathatóságot tesz lehetővé.

A 2022-es év különleges Siófok életében: idén ünneplik Kálmán Imre, a város díszpolgára, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet kap Siófok kulturális életében Kálmán Imre munkássága, a korszak miliője, és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfaja.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett, amely 1908-ban került bemutatásra. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza Európába. 1953. október 30-án Párizsban halt meg. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

A Kálmán Imre 140 emlékév kiemelt rendezvényhete a „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” XV. Kálmán Imre Emléknapok október 24-28. között, ahol egyedi, tematikus programkínálattal várják a közönséget. Nemcsak operett dallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazz átiratokkal, kiállításokkal, tematikus sétával is készülnek a vendégek számára. A rendezvénysorozat alatt fény derül a Kálmán-bonbon titkára is, melyet Leányvári Krisztina cukrászművész álmodott és alkotott meg Siófok városának.

Az ötnapos rendezvénysorozat alatt nagyon gazdag programkínálat várja a műfaj szerelmeseit:

- A Kálmán Imre Művelődési Központban kiállításmegnyitóval indul az emlékhét, amelyen megtekinthető Kálmán Imre és családja képeken, a korabeli Siófok és a siófoki élet, valamint a Kálmán Imre emlékplakettel kitüntetett művészek kézlenyomata.

- A Kálmán Imre Művelődési Központban esténként előadásokkal és Operett gálaműsorral várják a nézőket. Többek közt a HADART Színház élőzenés előadása, a Magyar Zenés Színház előadása, Monarchia Színház előadásában a 120 perc a Föld körül című operett (Kero produkció) lesz látható, valamint fellép az Apáti Dixieland Band, akik jazz stílusban adják elő Kálmán Imre híres műveit.

- Zelinka Tamás zenetörténész előadásában ismerhetik meg a sokszínű Kálmán Imrét, valamint „A Mondén hangulatban” című kiállítás keretében mutatják be a fürdőéletet Kálmán Imre korában – helyszínül szolgál a BRTK Könyvtár.

- A Kálmán Imre Emlékházban kiállítás, tárlatvezetés érdekességekkel fűszerezve, múzeumpedagógiai foglalkozás várja a látogatókat, szintén az Emlékház szervezésében az „Operettkirály” tematikus városnéző sétára invitálják a vendégeket.

- Az Emléknapok ideje alatt Operett Expressz – városnéző kisvonat közlekedik, melyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái.

A programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött!

Bővebb információ a https://muvelodesikozpont-siofok.hu/veszprem-balaton/ a www.facebook.com/kikksiofok és a https://www.facebook.com/siofokguide oldalakon.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)