Mire jó a szivattyú?

A szivattyú egy folyadék szállítására szolgáló gép. Kertekben és földeken gyakori problémát jelent a belvíz, illetve nagy mennyiségű esőzés után felgyülemlett víz. A megfelelő szerkezettel ezt a csatornákba lehet vezetni, ami később locsolásra használható fel. Csőtöréseknél, pince beázásoknál merülőszivattyút érdemes használni, mivel törmeléket is tartalmazhat a víz. A szivattyú rengeteg probléma megoldására szolgálhat.

A szivattyúk fajtái:

- házi vízmű
- keringető
- kerti
- búvárszivattyú

Házi vízmű

Elsősorban házi vízellátásra lett kitalálva. A házon belüli víz fogyasztáshoz, WC öblítéshez, zuhanyzók, mosdók, bojlerek működéséhez.
A méretezése függ:
- a kút mélységétől, a vízoszlop magasságától
- a kút és a ház közöti vízszintes és függőleges távolságtól
- a vízvételezési pontok magasságától
- a kerti felhasználástól

Keringető

Fűtési keringető szivattyú révén a fűtésrendszerben lévő fűtővíz áramoltatását lehet megvalósítani. Ebből érdemes jobb minőségű berendezést vásárolni. Legfontosabb szempont a gép energiaosztálya, amely például „A” besorolás esetén alacsony költséggel jár és hamar megtérül, általában 2 év alatt. A keringető szivattyúk modernizálásának köszönhetően elterjedhetett a padlófűtés. Azonban a szerkezetek felhasználása többrétű: vegyes tüzelésű kazánok, gázkazánok, hideg és meleg víz keringetése is megoldható általuk.

Kerti szivattyú

Az önfelszívó szivattyúk a felépítést tekintve nagyon egyszerűek, nagy a homoktűrésük és a javításuk is sokkal könnyebb. Nyomáskapcsolóval és lábszeleppel alkalmasak egy házi vízmű ellátására. A kutakban, a szívó oldalon gyakran előfordulhat légbuborékok képződése. A szivattyú vákuumot hoz létre, így a buborékokat kidolgozza magából.

Búvárszivattyú

Az ilyen berendezéseket elsősorban lakossági felhasználásra, öntözésre, házi vízellátásra, fúrt vagy ásott kutakhoz használják. A vízhálózatról való locsolás viszonylag drága, ugyanis a csatornadíjat is felszámolja a szolgáltató. Ezért a búvárszivattyú beszerzése olcsóbb megoldást kínál.

Több szempontból is megéri szivattyúkat alkalmazni minden háztartásban.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)