Miért vásároljunk könyveket?

Ha szeretsz olvasni, akkor vélhetően számodra teljesen értelmezhetetlen az, az egyébként világrengető fontosságú kérdés,hogy miért vásároljunk könyveket? Pedig a téma prioritást élvez, különösen ma, amikor a technika látszólag egyre inkább elnyomja és kiszorítja a piacról a hagyományos értékeket képviselő, kulturális eszközöket. A nyomtatott kötetek ide tartoznak, de érdemes megemlékezni az elektronikus formátumokról is, igaz utóbbiak aktuálisan divatjukat élik. De miért érdemes a kezedbe fogni egy illatos, ropogós papírú regényt, verses kötetet, irodalmi alkotást?

Azért, mert varázslat az, ami a papírlapokon megszületik. A betűk szavakká, a szavak mondatokká, a mondatok bekezdésekké, a bekezdések fejezetekké és a fejezetek történetekké állnak össze. A bepötyögött karakterek dzsungelében úgy barangolhatsz, hogy közben teljesen megfeledkezhetsz a környezetedről, a körülményeidről, zavaró, kattogó gondolatrohamaidról. Az olvasás erre képes,a könyv motiváció a mindennapokra! S bizony nem nyújtja ugyanazt az élményt egy kézbe fogható, lapozható, dédelgethető, szagolgatható (ha nem szagoltál még frissen nyomtatott könyvet, akkor erősen javallott, hogy ezt a hiányosságot a közeli könyvesboltban pótold, megéri) könyv, és egy elektronikus kiadvány.
Jó és hasznos, hogy ma már az okoskütyük bármelyike alkalmas az e-book-ok kezelésére, ám kétségtelenül olvasási élmény szinten nem emlegethetőek egy lapon. Persze, ha azt vesszük górcső alá, hogy globálisan az olvasás mennyire hanyatlásnak indult, akkor örülni kell annak, ha legalább a modern készüléke kijelzőjén teret kaphatnak az írók, költők által oly nagy lelkesedéssel megírt és megalkotott sorok, gondolatok, érzések.

Na, de mégis, hogy miben különleges a könyv-birtoklás? Abban, hogy egy egész világot tarthatsz a kezedben. Abban, hogy új embereket, eseményeket, helyzeteket, érzéseket tehetsz a tapasztalatod részévé. Abban, hogy belemerülhetsz egy téged kellemesen ringató, kikapcsoló, elbájoló tengerbe, ami még azon is segít, hogy magad mögött hagyd a napi problémákat. Erre egy film nem képes, ahogy a mobilod, vagy egy játék sem. Az ingerek utóbbiak esetében bár hevesebbek, de fellobbanó tűzként hamar el is hamvadnak, míg a kötetek táplálta parázs nem alszik ki. Megéri ezt az izzást fenntartani!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)