A „Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” különleges és interaktív kiállítás

Világkörüli turnéja és többszázezer látogatója után Magyarországra érkezett a XV. századi zseni több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje. A budapesti Élményüzem 1000m2-én levő kiállítás - 2019. szeptember elejéig tekinthető meg -, tehát nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét többszáz évvel megelőző, ezerarcú tudósként és legendaként.

Leonardo 1452-ben született Toszkánában, egy firenzei nemes és egy fiatal vidéki leány törvénytelen gyermekeként. Vér szerinti apja és mostohaanyja nevelte egy rövid ideig. Mivel ebben az időszakban a törvénytelen gyermekek jelenléte a nemesek otthonában még nem volt elfogadott, Leonardo hamarosan édesapja közeli birtokára költözött, Vinci területére, ahonnan a mester neve is származik.

A XV. században élt mestert a történelem csodálatos elmeként, különc művészként és briliáns feltalálóként is ismeri. Kiállításon a művészetkedvelők Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre, együtt csodálhatják meg. A reprodukciók eredetijének megtekintéséért keresztül-kasul kellene szelniük Európát a látogatóknak. Az utolsó vacsora Milánóban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Madonna Benois Szentpéterváron, a Hölgy hermelinnel Krakkóban, a Sziklás Madonna Londonban található meg.

Az utolsó vacsora című festményének látogatásához ma is hónapokkal korábban kell az időpontot lefoglalni. Övé az utókor által leginkább feldolgozott és ismert portréja cím is, ezt a párizsi Louvre-ban található Mona Lisa című festményével érte el.

A művész nem csupán a festészet vagy a szobrászat iránt érdeklődött: Leonardotól nem állt távol az anatómia, a fizika, az építészet és a zene, ráadásul háborúellenes látásmódjának merőben ellentmondva számos hadi gépezetet is tervezett híres pártfogói, a Medici család, a Sforza herceg és a Borgiák számára. A “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhat a látogató, melyeket 4 témaköré csoportosítják: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek és repülés. Ezeket egy mai olasz tudóscsoport Da Vinci eredeti rajzai alapján állította össze olyan anyagokból, amik Leonardo idejében is elérhetők voltak. Nagy részüket megérinthetik és ki is próbálhatják a látogatók számítógépes szimulációkkal.

Az audio guide pedig bemutatja, hogy a többszáz évvel ezelőtti találmányok mely mai mindennapi használati tárgyunk alapjául szolgáltak. Ingyenes múzeumpedagógia előadásokkal is készülnek a szervezők a csoportok részére.

Central Passage, 1061 Budapest, Király u. 8-10.
https://www.davincikiallitas.hu/
https://www.facebook.com/davincikiallitas/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)