Ízleljük meg az eredeti lengyel vodkát! Látogatás a varsói vodkamúzeumban

A múzeumnak az egyik legélhetőbb európai nagyváros, Varsó ad otthont. A sokszínű lengyel főváros nemcsak az államhatalmi szervek székhelye, hanem egyben Lengyelország legnagyobb kulturális, tudományos és művészeti központja is. A múzeum a Praga negyedben található, amely egyébként arról is híres, hogy itt jobb állapotban maradtak fenn a második világháború előtti épületek. A különleges létesítmény öt tematikus tárlatban, interaktív eszközökkel mutatja be a lengyel vodkagyártás hagyományát és a vodkakultúrát, az italhoz kapcsolódó szokásokat.

A lengyel vodkagyártás sokoldalú története

A tárlat lengyel vodkafajták több mint 600 (!) éves történetét és előállításuk módját mutatja be. A látogatók megtudhatják, hogy a lengyel vodkaként árult, oltalom alatt álló termékek öt hagyományos, Lengyelországban termelt gabonafajtából – búza, rozs, tritikálé, árpa, zab –, valamint burgonyából készülnek. A lengyel vodka akkor tekinthető teljes értékű italnak, ha minden gyártási folyamatot Lengyelországban végeztek el.

Rolling Stones és a vodka, avagy a varsói vodkamúzeum titkai

A kiállítást végigjárva felidéződik többek között az a mítoszként keringő történet is, melyben a legendás Rolling Stones együttes az 1967-es varsói koncertjeiért egy vagon vodkát kapott honoráriumként, a szállítmányt viszont végül a brit vámosok visszairányították Lengyelországba.
A vodkamúzeum varsói épületét nem véletlenszerűen választották ki. Arról a desztillálóüzemről van ugyanis szó, amelyben egykor a két legnevesebb lengyel vodka, a Luksusowa és a Wyborowa készült. A vodkagyártás folyamatát ennél autentikusabb helyszínen el sem lehetne képzelni! A hatalmas épületet természetesen kívül-belül alaposan felújították, és ennek köszönhetően egy nagyon különleges hangulatú komplexum jött létre, amelynek belső udvara körül különböző egyéb kiállítóterek és vendéglátóhelyek is helyet kaptak.

Lengyelország tehát a vodkarajongók országa is. Néhány érdekesség:
- A Concorde első repülése alatt (1976-ban) lengyel vodkát szolgáltak fel a fedélzeten,
- Lengyelországban jelenleg 100 szeszfőzde működik, ahol a vodkához szükséges párlatot termelik,
- január 13-a a lengyel vodka napja,
- Lengyelország a legnagyobb vodkafogyasztó és -gyártó az EU-ban, illetve a világon a negyedik legnagyobb Oroszország, Amerika és Ukrajna után.

Vodkakóstolás szervezett módon!

A kiállítás végére érve következik az egyik legizgalmasabb momentum: a vodkakóstolás! Ez garantáltan emlékezetes élményt nyújt mindenkinek, hiszen olyan oldalukról ismerhetjük meg a különböző vodkákat, amiről magyarként addig valószínűleg fogalmunk sem volt.

Bővebb információ és jegyvásárlás (angol nyelven): https://muzeumpolskiejwodki.pl/en/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)