Hogyan ellenőrizzük, hogy megfelelő oxigént kap-e a szervezetünk?

Hallottál már a pulzoximéterről? Járvány idején akár életmentő is lehet! A jelenlegi koronavírus járvány alatt felértékelődött a pulzoximéterek szerepe. Ezt a műszert a gyógyászat több területén már hosszú ideje használják, pl. altatáskor, műtétek során, illetve krónikus szív- érrendszeri betegségek követésekor.

Mit mutat meg a pulzoximéter?

A pulzoximéterrel lemérhető a vér oxigéntelítettsége, illetve az aktuális pulzus. Ha nem jut elég oxigén a sejtekhez, akkor szervezeted egészséges működése rövid időn belül veszélybe kerülhet. A COVID-19 járvány idején különösen fontos tudni az aktuális véroxigénszintet: mivel a koronavírus a tüdőt támadja meg, a következtében létrejött gyulladás miatt drasztikusan csökkenhet az oxigénellátottság. A pulzoximéterrel felismerheted szervezeted jelzéseit, orvosi segítséget kérhetsz, mielőtt rosszabbodna az állapotod. Teszteld Te is vele saját magad, gyermeked, párod, idősebb rokonaid egészségét!

Pulzoximéter LCD kijelzővel - gyors, egyszerű véroxigénszint mérés házilag!

Szerencsére ma már otthon is, villámgyorsan lemérheted aktuális véroxigénszintedet és pulzusodat. A digitális pulzoximéterrel pillanatokon belül megkapod a pontos értékeket, melyeket azonnal leolvashatsz a sötétben is jól látható színes LCD kijelzőről.

Hogyan működik?

A pulzoximéter különféle hullámhosszúságú infravörös fényei megvilágítják az ujjat. A fények egy része visszaverődik, szóródik, míg másik részük átjut az ujjon. Ezt egy fotodetektor folyamatosan figyeli, és meghatározza, hogy mennyi vörösvértest szállít oxigén molekulát a vérben. A véroxigén értéket százalékban, az SpO2% jelzésnél, pulzusodat a PR bpm felirat alatt kapod meg.

Mi a helyes véroxigén érték? Mikor kell orvoshoz fordulni?

Alapesetben 95-99% közti értéket tekintünk egészségesnek, az ez alatti, de legalább 90%-os érték még jónak mondható, viszont egy kezdődő betegség előszele lehet. Tartósan, hetekig, hónapokig fennálló 90-94% érték esetén ajánlott szakemberhez fordulni. 90% alatti oxigéntelítettség esetén azonnali orvosi ellátás szükséges!

Fontos tudni, hogy egyes esetekben a sötét színű körömlakkok vagy műkörmök torzíthatják a mérési értékeket. A mérés pontosításához ajánlott több ponton is, mindkét kézen mérni. Javasoljuk, hogy a mérések után jegyezzük fel a dátumot és a kapott értékeket, hogy rendszeresen szemmel tudjuk tartani szervezetünk esetleges változásait.

Kiknek ajánlott a pulzoximéter?

- mindenkinek, aki szeretne odafigyelni saját maga, szerettei egészségére
- asztmával, allergiával, légzési nehézségekkel küzdőknek
- dohányosoknak
- tüdőbetegeknek
- szívelégtelenségben szenvedőknek
- hemoglobin betegséggel küzdőknek
- várandós kismamáknak
- sportolóknak
- hegymászóknak, alpinistáknak
- gyermekek és felnőttek számára egyaránt

Kattints ide a megrendeléshez!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)